E-commerce in België: moeten we dringend een inhaalbeweging maken?

20 september 2015
Door e-commerce verdwijnen de komende tien jaar ongeveer 53.000 jobs in de klassieke winkels en supermarkten. Dat verlies wordt maar voor een deel gecompenseerd, want internethandel creëert ‘amper’ 25.000 nieuwe jobs. Die cijfers werden berekend door ING en verschenen in De Standaard.

Een deel van het probleem wordt veroorzaakt door de onaangepaste arbeidswetgeving in ons land. E-commerce vraagt om flexibel nacht- en weekendwerk, en dat is in België nog niet goed geregeld. Momenteel heeft de sector in België geen uitzonderingsregime, maar geldt de standaardregeling van de arbeidswet: een verbod op arbeid tussen 20u 's avonds en 6u 's morgens.

Minister van Werk Kris Peeters, minister voor de Digitale agenda Alexander de Croo en minister voor Middenstand, Zelfstandigen en Kmo's Willy Borsus kondigden in mei van dit jaar al maatregelen aan.

Too little, too late, vindt Bart Van der Leenen (managing Director van communicatiebureaus Out of the Crowd en Whizpr). Hij stelt in een opiniestuk de Vlaamse regering in gebreke: “U heeft de toekomst van Vlaanderen ondermijnd”.

Hij voegt toe: Vlaanderen faalt bij e-commerce.

REAGEER

Moeten de Vlaamse en Federale overheid dringend werk maken van een beter klimaat voor e-commerce? Is een inhaalbeweging nog mogelijk, of hebben we de trein definitief gemist?

Op welke manier kan de arbeidswetgeving aangepast worden om e-commerce toe te laten en toch voldoende aandacht te hebben voor het welzijn van de werknemers?

Foto © Maria Elena

 

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.