Échte Picasso. Écht speelgoedpaard

25 oktober 2016
Pablo Picasso, Petit cheval, Vallauris, 1961. Collection Particulière. Courtesy Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el
Zeg niet zomaar speelgoedpaard tegen deze Picasso. Dit houten speeltje is gemaakt door Pablo Picasso voor zijn kleinzoon Bernard Picasso. Pablo is dood, Bernard springlevend. Hij heeft dit kleinood vandaag voorgesteld in de Bozar in Brussel n.a.v. een nieuwe expo rond de beeldhouwwerken van Pablo Picasso.
Je kent Pablo Picasso als schilder. Als liefhebber van vrouwen, ook, misschien. Maar ken je hem als beeldhouwer? Het is dié kant van z'n werk die je vanaf vanavond in Brussel kan (her)ontdekken. Na een tentoonstelling in het Moma in New York en ééin Parijs zijn er nu meer dan 80 beeldhouwwerken tentoongesteld in BOZAR in Brussel. 
 
Voor het eerst samen te zien in ons land. Samen met voorwerpen uit de privécollectie van Picasso, trouwens. Daarvoor kwam ook de kleinzoon - Bernard Picasso - naar Brussel. Want een paar van die topstukken hebben voor de familie een heel andere betekenis. Een sculptuur uit de tentoonstelling blijkt gewoon een … speelgoedpaard voor de kleinzoon.
 
Foto's met de kleinzoon die rondrijdt met dat speelgoedpaard, zijn nu te zien als kunstwerk in de expo. Het paardje zelf was een cadeau voor z'n kleinzoon gemaakt in de jaren zestig. Gemaakt van een televisiemeubel op wieltjes dat hij helemaal heeft gedemonteerd.
 
Meer dan 80 beeldhouwwerken van Picasso zijn voor het eerst te zien in België. Samen met het Musée national Picasso-Paris werd in Brussel een chronologisch en thematisch parcours uitgetekend waarbij de sculpturen in dialoog gaan met een twintigtal schilderijen, om en bij de vijftien keramiekwerken en kunstvoorwerpen uit niet-Europese culturen, afkomstig uit Picasso's privécollectie. 
 

Radio 1 Select