Eco horror

17 september 2021
In Cinematek in Brussel loopt deze maand het Offscreen Filmfestival Eco horror & Climate Fiction. Het gaat om ecologische horrorfilms uit de jaren 1970 waarin de mens het slachtoffer wordt van agressie vanuit het dierenrijk. Jonas Govaerts, de regisseur van de eerste Vlaamse horrorfilm Welp, is een fan van het genre. Voor Culture Club maakte hij een lijstje van must-see eco thrillers.

Godzilla ('54)

Godzilla is een Japanse film uit 1954. Hij was de eerste uit een reeks van monsterfilms met Godzilla in de hoofdrol.

Night of the Lepus ('72)

Night of the Lepus is een Amerikaanse film uit 1972. Hij is gebaseerd op het boek The Year of the Angry Rabbit en gaat over mensen die besmet worden door gemuteerde konijnen.

 

Long Weekend ('78)

In Long Weekend gaat een koppel op kampeertrip met hun hond. Maar ze tonen geen respect voor de natuur en die neemt op een bijzondere manier wraak.

Prophecy ('79)

Prophecy is een Amerikaanse horror-thriller in een regie van John Frankenheimer. Daarin gaat een beer wild tekeer nadat ook hij gemuteerd geraakt door afval dat gedumpt werd.

The Bay (2012)

Op een dag drijven er plotseling miljoenen vissen dood in de zee en vallen er duizenden vogels dood uit de lucht aan de Chesapeake Bay. Drie jaar later besluit iemand om aan het licht te brengen dat dit niet het hele verhaal is.