Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Econoom Carsten Brzeski: "Het is een mooie zomer, maar we gaan een zware economische winter tegemoet"

ma 4 jul. - 11:13

De Belgische economie heeft zeker nog niet de laatste gevolgen gevoeld van de oorlog in Oekraïne. Dat er gisteren in Duitsland voor de eerste keer in dertig jaar meer import dan export was, is alvast geen goede voorbode voor ons. "Duitsland voelt de zware economische impact als eerste, maar de rest van Europa zal ook niet gespaard blijven", zegt econoom Carsten Brzeski in 'De Ochtend'.
© Bethany Legg (Unsplash)

In Duitsland, dat toch wel het kloppend hart van onze Europese economie is, was er gisteren voor het eerst sinds 1991 een handelstekort. Dat betekent dat er meer import dan export is.

Naar de oorzaken is het niet ver zoeken. Door de Russische invasie in Oekraïne en de zerocovidlockdowns in China raakte de wereldwijde productie volledig ontregeld. Ook de energieprijzen gaan nog steeds door het dak. Duitsland is heel erg afhankelijk van Rusland voor de gasbevoorrading. Met zware gevolgen voor de Duitse industrie en bijgevolg de economie. Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING-Duitsland, is Duitsland dan ook aan het afstevenen op een recessie.

Wat is een recessie?

Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord recedere, dat terugtrekken betekent. Bij een recessie is er  een aanhoudende en significante terugval van de economische activiteit van een land. Officieel is er sprake van een recessie wanneer de economische graadmeter - het bruto binnenlands product – twee opeenvolgende kwartalen daalt, zes maanden of langer dus.

Hoewel recessies drastische gevolgen kunnen hebben, maken ze wel deel uit van de schommelingen van de economische groei. Economieën groeien tot ze een piek bereiken. Daarna krimpen ze tot een dieptepunt, waarna ze weer beginnen te groeien enzovoort.

Duitsland voelt deze diepe economische impact dan wel als eerste, maar volgens Brzeski zal de rest van Europa volgen. Ook België. "We zien het nu al. Er is een hoge inflatie. Consumptie staat onder druk. Bedrijven zullen nog meer de hoge kosten voelen, waardoor de winst dan weer onder druk komt te staan."

"Er is een scenario waarbij de gasprijzen in de winter nog meer gaan stijgen", zegt Brzeski in 'De Ochtend'. "Misschien zullen we zelfs moeten spreken van een totale stop van de gaslevering van Rusland naar Europa. Hoe mooi deze zomer dan ook is, we moeten ons voorbereiden op een moeilijke economische winter."

Hoe mooi deze zomer dan ook is, we moeten ons voorbereiden op een moeilijke economische winter.

Volgens Brzeski zal het probleem zeker nog een tijdje aanhouden. "Ik denk niet dat de oorlog in Oekraïne morgen zal aflopen en dat Europese regeringsleiders in Moskou een nieuw handelsakkoord zullen sluiten met Poetin. Het lijkt erop dat dit nog een lange oorlog zal zijn, met alle economische gevolgen van dien."

De vrees voor een recessie doet ook de euro bloeden. "Die wordt steeds zwakker in vergelijking met de Amerikaanse dollar", zegt Brzeski. "De Amerikaanse Centrale Bank heeft de rentevoet fors verhoogd om de inflatie af te koelen. De Europese Centrale Bank zal dat nu ook doen, maar op een trager tempo. We zullen de komende weken misschien zelfs de zogenaamde pariteit zien. Dat betekent dat 1 euro evenveel waard zou zijn als 1 dollar."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet