Eddie van Halen (65) van legendarische hardrockband Van Halen is overleden

7 oktober 2020
Eddie van Halen © Wikimedia Commons
Eddie van Halen is overleden. Dat meldt zijn zoon Wolfgang op Twitter. Van Halen was medeoprichter en gitarist van de legendarische hardrockband Van Halen. Hij was 65 en stierf aan de gevolgen van kanker.

"Ik kan niet geloven dat ik dit moet schrijven, maar mijn vader, Edward Lodewijk van Halen, heeft zijn lange en hevige strijd tegen kanker deze ochtend verloren." Met die woorden maakt Wolfgang van Halen vanavond via Twitter bekend dat zijn vader Eddie van Halen is overleden.

"Hij was de beste vader die ik me ooit kon wensen. Elk moment dat ik met hem heb gedeeld op en naast het podium was een geschenk. Mijn hart is gebroken en ik denk niet dat ik ooit volledig van dit verlies zal herstellen. Ik hou zoveel van je, Pop."

Eddie is op 26 januari 1955 in Amsterdam geboren. In de vroege jaren 70 richtte hij in Los Angeles samen met zijn broer Alex de hardrockband Van Halen op. In 1978 verscheen hun debuutalbum "Van Halen". Het was een van de meest succesvolle debuutplaten van het decennium.

Zes jaar later verscheen het album "1984 - MCMLXXXIV" met daarop onder meer "Jump", een van de grootste hits van Van Halen, "Panama" en "Hot for teacher". Eddie van Halen nam ook de gitaarsolo van "Beat it" voor zijn rekening, de monsterhit van Michael Jackson uit 1983.

Van Halen behoorde tot de top 20 van best verkopende artiesten aller tijden. In 2007 kreeg de band een plek in de Rock and Roll Hall of Fame. Het magazine Rolling Stone plaatste Van Halen ooit op plek 8 van de top 100 van beste gitaristen.

Beluister hier "Jump", een van de bekendste nummers van Van Halen:

Beluister hier "Beat it" van Michael Jackson met de gitaarsolo van Eddie van Halen:

Bron: vrtnws.be

(De foto valt onder de Creative Commons-licentie)