Edward De Maesschalck: "Mijn leven heeft zich in muziek omgezet"

8 juli 2017
Prof Em. en historicus Edward De Maesschalck is opgegroeid in een familie waar het de gewoonte was om piano te spelen en naar muziek te luisteren. Hij blikt terug op luistersessies in de ouderlijke woonkamer.

Hoewel de professor naar eigen zeggen geen muzikaal talent had, had hij wel de vingervlugheid die nodig is om Bach te spelen. Als kind kon hij de ‘mathematische’ muziek van Bach maar matig smaken.

Je moet wel jong de kans krijgen om iets te leren appreciëren maar de Mattheus Passion kan je pas waarderen wanneer je zelf iemand verloren hebt.

O, hoofd vol bloed en wonden

Toen zijn eerste vrouw in coma lag, gaf de verpleegster De Maesschalck de raad om muziek te draaien. De professor zette nummer 1068 op repeat in de ziekenhuiskamer. Na een tijdje begonnen hem dingen op te vallen. Het stuk begint met strijkers, de hoge tonen dus. 

Op dat moment dacht ik: Mijn leven heeft zich in muziek omgezet. De melodieuze lijn zou wegvallen maar de bassen op zich hebben geen betekenis zonder hoge tonen. Je hebt diepgang nodig.

Als ik dat nummer opnieuw hoor, brengt me dat terug naar het verleden. Muziek en geuren sluipen in de computer van je hoofd. Als mijn kinderen later een pijp zullen ruiken, weet ik zeker dat ze terug aan mij zullen denken.

Prof Em. en historicus Edward De Maesschalck vertelt in Interne Keuken ook over de invloed van Conscience, Mondriaan, Jeanne d'Arc en de Efteling in zijn leven.