Edwin Ysebaert geeft tips om geluk te vinden

24 maart 2016
Edwin Ysebaert is voor eeuwig bekend als presentator het Eenzame Hartenbureau op Radio 2. Maar onlangs lanceerde hij De Gelukszoekers, een reeks van vijf interactieve interviews, op zoek naar geluk.

Edwin Ysebaert wil ons als nieuwsgast helpen bij onze poging om terug recht te krabbelen na de aanslagen van afgelopen dinsdag. Hij maakte voor Radio 2 De Gelukszoekers, een reeks van vijf interviews rond geluk. Die worden niet op de radio uitgezonden, maar zijn eerder een interactieve manier om het interview te ontdekken. Hij interviewde Herman Brusselmans, Dana Winner, John Crombez, Jacques Vermeire en Cathérine Vandoorne

Het antwoord op de vraag 'wat is geluk?' bleek heel moeilijk te zijn. Het zit hem volgens Edwin vaak ook in de kleine dingen. De mensen die gisteren samen kwamen aan het Beursplein in Brussel vonden hier en daar een sprankeltje geluk in het verdriet.

Edwin geeft vier tips om het geluk te vinden, tips die hij uit zijn interviews haalde.

Definitie van geluk is het vermijden van ongeluk

Volgens Herman Brusselmans moet je dingen die je ongelukkig maakt vermijden, dan komt geluk vanzelf. Als je je werk niet graag doet, stop er dan mee, anders is geluk steeds moeilijker te zoeken. Dat gaat over keuzes maken: kies altijd voor de dingen die je het meest gelukkig maken.

Ga op zoek naar je functie

Volgens Jacques Vermeire moet iedereen proberen om iemand te zijn. Jacques doet mensen lachen, dat is zijn ding. In jouw functie kan je mensen dingen geven die hen gelukkig maken en kan je even het verschil maken. Het doet heel veel deugd om te horen dat je dan mensen hebt geholpen.

Kijk af en toe even terug

Volgens John Crombez is het niet onverstandig om af en toe even terug te kijken naar een periode waarin je geen zorgen had. Voor hem was dat de middelbare school, de periode toen hij nog veel voetbalde en in de zomer op kamp ging. Je zorgen zijn helemaal weg als je even aan zo'n momenten terugdenkt.

Ga op zoek naar evenwicht

Catherine Vandoorne ging na een burn-out actief op zoek naar geluk. Op die manier kom je uit op een soort evenwicht waarbij alles in harmonie is. Als alles klopt is dat een zalig gevoel, maar je moet er wel moeite voor doen.

De Gelukszoekers

De hele reeks van De Gelukszoekers die Edwin Ysebaert maakte kan je hier vinden.