Een ander leven

16 mei 2020
Kort na de tweede wereldoorlog reist James Lees-Milne door Engeland op zoek naar landhuizen waarvan de eigenaars het onderhoud niet meer kunnen bekostigen. Lees-Milne is secretaris van het Country Houses Committee van de National Trust, een organisatie die architecturaal erfgoed voor de ondergang behoedt. James Lees-Milne wordt wel eens genoemd: de man die Engeland redde.

Rudi Meulemans heeft de reis van James Lees-Milne nagereisd. Maar met die samenvatting doe je zijn jongste boek, Een ander leven, onrecht.

Een ander leven gaat over schijn en werkelijkheid. De huizen die Lees-Milne bezoekt schijnen oud, maar zijn reconstructies van een verbeeld verleden. Het idylische beeld dat de National Trust ons van Engeland voorhoudt, is slechts schijn, en staat ver van de harde Britse werkelijkheid.

Het gezelschap waarin James Lees-Milne reist, het auteursechtpaar Harold Nicolson en Vita Sackville-West, is wat men noemt "a lavender marriage". Ze lijken een klassiek echtpaar, maar ze zijn beiden homoseksueel en gunnen elkaar de vrijheid. Schijn en werkelijkheid. En ook het huwelijk van Rudi Meulemans zelf blijkt in de tweede helft van het boek geen werkelijkheid meer.

Beluister het volledige gesprek :