"Een bad nemen met bleekwater is géén goed idee": Antigifcentrum krijgt een pak meer oproepen door coronacrisis

19 mei 2020
© Quinn Kampschroer (via Pixabay.com)
Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land krijgt het Antigifcentrum veel meer oproepen. Dat schrijft 'Het Nieuwsblad'. Uit angst voor het virus slaan veel mensen blijkbaar aan het experimenteren met gevaarlijke producten. En dat kan erg gevaarlijk zijn, zegt Dominique Vandijck in 'De Ochtend'.

"Zo'n grote stijging hebben we nog nooit gezien in de geschiedenis van het Antigifcentrum", zegt Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het centrum. "Sowieso zien we tijdens vakantieperiodes een toename van het aantal oproepen. Maar in coronatijden komt daar nog eens 15 tot 20 procent bovenop, wat zeer aanzienlijk is."

Dat mensen meer met gevaarlijke stoffen in aanraking komen, omdat ze nu eenmaal meer thuis zijn, is een deel van de verklaring. Maar er is meer aan de hand: "Mensen zijn veel meer bezig met poetsen en hygiëne. Ze gaan vaker poetsen, met sterkere producten, of combinaties daarvan. En dat is niet altijd een goed idee, want dan kunnen er chemische dampen ontstaan die heel irriterend kunnen werken."

En volgens Vandijck gaat het nog verder, als het over persoonlijke hygiëne gaat: "Mensen gaan allerhande producten gebruiken in grote hoeveelheden, en ze doen dat ook veel frequenter" zegt hij in 'De Ochtend'.

"Ze gaan zich ook douchen of een bad nemen met bleekwater. Ze ontsmetten hun handen met brandalcohol, of wassen zich met essentiële oliën. Dat zijn allemaal heel gevaarlijke producten, zeker wanneer mensen het frequenter gebruiken. Daardoor kunnen ze zware brandwonden of vergiftigingen oplopen." In sommige gevallen moet het Antigifcentrum de bellers doorverwijzen naar de huisarts of het ziekenhuis.

Toen president Trump suggereerde om bleekwater te gebruiken, hebben wij dat meteen gemerkt.

Enkele weken geleden was er opschudding, toen de Amerikaanse president Trump leek te suggereren dat het een goed idee kon zijn om bleekwater in te spuiten, als bescherming tegen het coronavirus. "Het blijkt ook dat dergelijke uitspraken, in dit geval van president Trump, ook wel worden opgevolgd" zegt Vandijck. "Mensen gaan gevolg geven aan die oproep en we krijgen daar ook veel informatievragen over. Sommige mensen hebben het effectief ook geprobeerd, met verstrekkende gevolgen."

"Onaangewezen gebruik van geneesmiddelen en andere producten is nooit aan te raden" besluit Vandijck. "Vraag steeds het advies van je behandelende huisarts of apotheker, alvorens je gaat experimenteren. Het zijn geen snoepjes."

Je kan het Antigifcentrum bereiken via www.antigifcentrum.be. Of bel naar 070 245 245. 

Beluister het gesprek met Dominique Vandijck in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, 'Het Nieuwsblad' en 'De Ochtend'

Lees ook