"Een basisinkomen geeft vrijheid aan mensen"

6 juni 2016
Neen, zegden de Zwitsers gisteren in het referendum. En meteen werd de idee van een basisinkomen voor iedereen weer op de lange baan geschoven. 2 250 euro per maand, zonder tegenprestatie lijkt nochtans een aanlokkelijk idee. Waarom is het dan zo moeilijk om de mensen te overtuigen ?

Nele Lijnen van Open VLD ziet een basisinkomen voor iedereen wel zitten. Zij vindt het resultaat in Zwitserland (23 % voor) toch hoopgevend, maar ze vermoedt dat de meeste mensen het toch hebben afgewezen omdat het bedrag van 2 250 euro vrij hoog ligt en omdat er geen duidelijke berekeningen gebeurd waren. 

Het basisinkomen gaat over vrijheid, zegt Lijnen, het geldt voor iedereen en er worden geen voorwaarden gesteld. Ook Open VLD vindt het basisinkomen een interessante piste. Er mag worden nagedacht over de ontkoppeling van arbeid en daartegenover geld ontvangen. 

Maar dan komt de volgende stap : hoe gaan we dit kunnen betalen ? De sociale zekerheid is ons zeer dierbaar, zegt Nele Lijnen. Daarmee ga je op een fatsoenlijke manier mee om. Afgelopen decennia is er al zoveel aan gesleuteld dat ze verworden is tot een soort "koterijenlandschap". Ook bij de MR zitten er jonge krachten die werken aan het principe van een basisinkomen.

Als we kijken naar de eenvoud van een systeem, dan kan het basisinkomen absoluut een alternatief bieden
Nele Lijnen

Lijnen is er niet bang voor dat mensen niet meer willen werken. Integendeel, zegt ze. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen meer initiatief nemen, hun leven meer in handen nemen, en daardoor ook keuzes gaan maken.

Maar de organisatoren van het referendum in Zwitersland hebben een foute campagne gevoerd, vindt Lijnen. Ze hebben geprobeerd de Zwitsers te overtuigen door met vrachtwagens gevuld met goudstukken naar een plein te rijden en daar het goud uitgegooid. Leuk voor de media...

Geld komt niet uit de lucht vallen.
Nele Lijnen

In ons land zou vandaag al zo'n 100 miljard kunnen verdeeld worden, denkt ze. Dat komt neer op een basisinkomen van om en bij de 800 euro. Maar die 800 euro is voor haar niet meteen de kwestie. Lijnen wil dat de maatschappij op lange termijnen nadenkt over hoe we onze sociale zekerheid moeten hervormen tot over de partijgrenzen.

Belangrijk is dat er geen voorwaarden komen. Anders is er weer een administratie nodig om die te controleren. Minder overheid betekent meer besparen.
Nele Lijnen

Radio 1 Select