Een bedrijf zonder baas... hoe werkt het?

7 februari 2017
Bij Aldowa, het bedrijf van Allard Droste dat gespecialiseerd is in aluminium gevelplaten, bestaan geen managers, vaste werktijden, functieprofielen of beoordelingsgesprekken.

Droste kochthet bedrijf tien jaar geleden over. "Aldowa bestond al dertig jaar. Wat we toen aantroffen was een archaïsche organisatie die we nadien gesloopt hebben. Stapje per stapje hebben we de oude bedrijfscultuur omgevormd zodat de werknemers meer verantwoordelijkheid kregen.”

En die verantwoordelijkheid reikt ver. Werknemers beslissen individueel over bestellingen van honderdduizenden euro’s. “Er is geen manager die de boel stuurt, maar er is een grote sociale controle. Iedereen voelt zich aandeelhouder van het bedrijf, ook al is 'ie het niet. Doordat er zo’n sterk teamverband is, gaat de betrokken medewerker in het project snel op zoek naar steun en hulp bij zijn collega’s voor hij of zij grote beslissingen neemt.”

Het bedrijf kent geen vaste werkuren (“Werknemers starten om 6u of 8u30: ze kiezen zelf”) en geen lange 'onproductieve' vergaderingen (“via korte dagelijkse vergaderingen van maximaal tien minuten bespreken we de loop van de dag").

Door de grote verantwoordelijkheid merkt Droste dat zijn werknemers met plezier gaan werken. “Onze werknemers nemen de juiste beslissingen omdat ze er tweemaal over nagedacht hebben en er helemaal achter staan. Ze zijn erg gedreven om die uit te voeren en daarom effectiever dan ooit."

 

Radio 1 Select