“Een berg is niet gemaakt om op te rijden”

29 mei 2017
"Ik voel me nog maar comme si comme ça"
Hij zou de Mont Ventoux oprijden, zo zei Paul D’Hoore ruim een half jaar geleden in De Bende van Annemie. En dat deed menige wenkbrauw fronsen. Binnen enkele weken is het zover. Er zijn heel wat kilo’s af en de conditie is stevig aangescherpt. Paul D’Hoore is er klaar voor. Maar vlot zal het niet gaan, zo verwacht hij. “Ik ben met mijn postuur niet gemaakt om bergen op te rijden. En sowieso zijn bergen niet gemaakt om op te rijden.”

In 1989 stopte Paul D’Hoore abrupt met wielrennen na een ongeval met kwetsuur. De zin om opnieuw op de fiets te kruipen ontbrak. Hij had een doel nodig. En dat is er nu. Op 17 juni is het 50 jaar geleden dat Tom Simpson op de Mont Ventoux overleed. En aan die ‘herdenkingsrit’ gaat hij nu meedoen.

Het duurde even voor hij echt in gang schoot. Begin januari dit jaar begon hij op zijn eten te letten en kocht hij een spinfiets voor binnenhuis. Zijn conditie toen was belabberd. De resultaten van zijn eerste inspanningstest waren nog slechter dan verwacht. En zijn gewicht bedroeg toen ‘een getal met drie cijfers’.

Echte bergritten, daar heeft D’Hoore niet op getraind. De Vlaamse Ardennen zijn de hoogte beklimmingen die hij gedaan heeft. Thuis heeft hij ook stevig geoefend ‘met de weerstand op’. En tijdens het veldrijden op televisie probeerde hij telkens enkele rondjes mee te fietsen op zijn spinfiets. Een zwaar dieet heeft hij niet gevolgd, maar wel stevig op zijn eten gelet.

Paul D’Hoore neemt deel aan een georganiseerd initiatief van de Ventouristen. En ook VTM-nieuwscollega’s Nicolas Lataire en Kris Hoflack doen mee. “Nicolas heeft een prima conditie en zal de klus zonder problemen klaren. Kris is wat meer aan mij gewaagd”. Hoe dan ook wil D’Hoore niet dat andere wielrenners met hem mee de berg oprijden of onderweg wachten. “Ieder heeft zijn eigen tempo. En samen blijven zorgt alleen maar voor frustraties. Best is gewoon af te spreken om elkaar boven te zien”.