"Een BMI van 14, dan weet je wel hoe laat het is"

13 september 2017
Hendrik Winkelmans is ondernemer, tot voor kort was hij nog CEO van winkelketen Fiets! Hij zag onlangs een documentaire over een jong meisje met anorexia, wat hem deed denken aan zijn eigen nichtje. "Bij het bekijken, besefte ik pas dat het echt een ziekte is waar mensen van sterven." Hij noemt het 'een kanker in het hoofd': "het kan een dodelijke ziekte worden, als je niet oppast".

Hendrik Winkelmans gaat elke zomer met de familie op reis, naar Italië. "Vlak voor het verlof was naar boven gekomen dat één van mijn nichtjes een eetstoornis had." De hele familie zag ook op die reis dat het niet zo goed ging met het nichtje, en ook hoe ze met eten omging. "We dachten: oei, dit zit veel dieper dan we dachten."

"Na de reis kregen we te horen dat ze meteen in het ziekenhuis werd opgenomen, met een BMI van 14, wat ontzettend laag is." 

45 kg voor 1m72, dan weet je wel hoe laat het is.

Hendrik beseft ook dat je zo'n eetstoornis niet altijd meteen ontdekt. "Het begon met boterhammen wegsmijten op school, dan heeft niemand iets in de gaten. Uiteindelijk begon ze ook 's avonds te weigeren iets te eten, dan zien de ouders het."

Uiteindelijk begon haar lichaam enorm te verzwakken, begon het dus steeds meer duidelijker te worden.

Uiteindelijk is het een psychologisch probleem.

"Ze zit nu heel diep, is opgenomen in een regulier ziekenhuis waar ze haar proberen doen eten", vertelt Hendrik. "Ze moeten haar soms zelfs onder dwang voeden."
Toch ziet hij ook al een klein lichtpuntje: "Ze beseft dat ze ziek is en dat ze moet genezen, wat al een grote stap is. Het is wel zeer moeilijk, als nonkel, om daar toe door te dringen." 

Ze is al ver in het besef, maar nog niet in de genezing. 

Hendrik kon het zich niet voorstellen, wat een eetstoornis precies is, voor hij het van zo dichtbij meemaakte. Hij beseft nu hoe moeilijk het is, om er weer uit te geraken. En hoe snel het gaat, "het was eigenlijk nog maar 2, 3 maanden voor de grote vakantie begonnen". 

Beseft hij nu waarop hij moet letten, om een eetstoornis tijdig te detecteren? "Ze worden lustelozer, deemsteren wat weg." Hij probeert er nu ook op te letten bij z'n eigen kinderen, of ze wel goed hun bord leegeten bijvoorbeeld. Al wil hij niet de overbezorgde papa zijn. "Dat is het moeilijke van opvoeden. Je moet er ook niet bovenop gaan zitten als ze eens haar bord niét volledig leegeet. Dat blijft altijd wat lastig."