"Een boeket geef je niet tijdens een feest, dat laat je van tevoren opsturen"

10 augustus 2017
Mag je mensen zomaar gedag kussen? Waarom is een boeket geven 'not done'? Vincent Vermeulen is hoofd van de 'School for Butlers & Hospitality' en weet alles over etiquette.

Kobe Ilsen vroeg vandaag aan butler Vincent Vermeulen wat wel en niet mag, 'volgens de etiquette'. En dat leverde verrassende antwoorden op. 

Het begint al bij de begroeting, zegt Vincent Vermeulen: "Wanneer een dame naar je toekomt, wacht dan af. Reikt ze je de hand, schud ze dan. Keert ze haar kaak naar je toe, dan kan je ze kussen." En daar stopt het niet, zegt Vermeulen: "Ook als je naar de koning gaat zal hij het initiatief nemen. Dat draait allemaal om rang. Een vrouw is hoger in rang dan een man, de koning is dat ook. Maar bijvoorbeeld ook een oudere is dat."

Lichaamstaal en etiquette kunnen ook een 'wapen' zijn in machtsspelletjes, volgens Vermeulen: "Zo is er een legendarische foto van president Putin, die Obama de hand schudt. Ze kijken elkaar in de ogen en Putin draait op het einde zijn hand naar boven. Dat is een teken van dominantie." 

Putin toont zijn dominantie aan Obama

Etiquette is mekaar respecteren, zegt Vermeulen: "Je past je aan aan de situatie. Naar een barbecue hoef je bijvoorbeeld niet in maatpak. Maar, het kan wel. Ik zeg: je bent nooit overdressed."

Je bent nooit overdressed

"Voor een bruiloft pas je je ook aan. Beeld je vooraf even in hoe de bruid zou willen dat jij met haar op de foto staat. Het is een vorm van respect om moeite te doen inzake je kledij." Als je op een feestje bent dien je ook pas te gaan zitten als de gastheer gaat zitten. En als je een boeketje wil geven, doe dat dan na het feest: "Een boeket geef je niet tijdens een feest, dat laat je van tevoren opsturen. Anders bezorg je de gastvrouw extra werk."