"Is een boterham met vlees echt belangrijker dan de toekomst van je kinderen?"

15 december 2019
De Nederlandse schrijver Arthur Japin is enorm begaan met het klimaatprobleem, zowel op wereldniveau als op lokaal niveau. Zelf eet hij zeer bewust vegetarisch. Het feit dat heel wat mensen met kinderen en kleinkinderen toch vlees blijven eten, kan hij bijna niet bevatten.

Vlees en het klimaat

Mensen zijn niet in staat om een stap terug te zetten

"Ik snap niet hoe mensen niet van vlees kunnen afblijven, wetende hoe gevaarlijk het is voor de wereld en hoeveel vervuiling het teweeg brengt. Is een boterham met vlees echt belangrijker dan de toekomst van je kinderen? Ik zou willen begrijpen wat de overweging van die vleesetende mensen precies is. Ik kan niet verstaan dat mensen de toekomst van hun kinderen op het spel zetten door hun oude gewoonten verder te zetten. Mensen verdedigen dat ook gewoon. Hoe er gereageerd wordt op een kind als Greta Thunberg dat voor onze toekomst vecht, en hoe mensen zich daartegen verzetten, dat vind ik onbegrijpelijk. Mensen zijn niet in staat om een stap terug te zetten. Dat zit ook weer ingebakken in de vooruitgang en het overleven. Mensen gaan kennelijk liever met vakantie dan dat ze wakker moeten liggen over de toekomst van hun eigen kleinkinderen", vertelt schrijver Arthur Japin verontwaardigd in Touché.

Geen kinderen op de wereld zetten, is een heldendaad

Kinderloos

Japin heeft zelf geen nageslacht. Geen kinderen op de wereld zetten, noemt hij zelfs een heldendaad. In zijn geval dan toch. De schrijver beseft wel dat dat niet voor iedereen geldt. Hij heeft het vaderschap ooit wel eens overwogen, toen iemand hem om een kind vroeg. Dat was een moment waarop hij dacht dat het wel zou kunnen. Japin heeft toen de voordelen en de nadelen afgewogen, maar dan toch besloten om het niet te doen.

Ik neem alle verdriet en ellende van m'n ouders en voorouders met me mee

"Ik ben zelf beladen met het verdriet van mijn ouders. Mijn ouders waren op hun beurt beladen met het verdriet van de levens daarvoor. Mocht ik een kind hebben dan zou ik mijn verdriet, zenuwen en slechte slaap overbrengen aan een volgende generatie. Alles zou daardoor doorleven. Wat ik fijn vind aan het feit dat ik straks sterf, is dat ik al dat verdriet en die ellende van m'n ouders en voorouders meeneem en oplos. Het valt met mij allemaal uit elkaar. Dat vind ik eigenlijk iets geweldigs. Het is bijna zoals wat Superman doet: iemand redden door geen kinderen te krijgen en de genen niet door te geven", aldus Japin. 

Lees ook