Een coöperatieve kinderopvang tijdens de vakanties: een goed idee?

15 mei 2017
Het is niet eenvoudig om vakantie-opvang voor je kinderen te regelen. Enkele weken geleden hadden we nog over de enorme vraag naar een plaatsje op een zomerkamp. De populairste kampen zitten na enkele uren vol.

Eefje Cottenier, initiatiefneemster van het sociaal lab De Stuyverij in Kortrijk, besloot drie jaar geleden om het anders aan te pakken. Ze begon met coöperatieve kinderopvang: de Bijspelerij. Het principe is dat ouders die in dezelfde buurt wonen in een beurtrol op elkaars kinderen passen. Het blijkt een succes te zijn: na drie jaar doen al 250 gezinnen in 7 groepen in Vlaanderen mee.

Ook werkgevers tonen meer en meer interesse in het systeem. Autoleasingmaatschappij Athlon wil werknemers 4/5e laten werken en 5/5e betalen. Werknemers die in het systeem stappen staan dan één dag per week in voor de opvang van zijn kinderen en die van zijn collega’s.

Reageer

  • Zou jij zelf willen meewerken aan een gezamenlijke kinderopvang voor jouw kinderen en kinderen uit de buurt? Of voor voor jouw kinderen en kinderen van collega’s?