Een dag na de verwoestende brand in Beringen: hoe gaan brandweerkorpsen om met zo'n verlies?

12 augustus 2019
© Belga (Nicolas Maeterlinck)
Een dag na de zware brand in Beringen blijft de tragedie nazinderen. De tol was erg hoog: twee brandweermannen lieten het leven, een derde raakte zwaargewond en werd gisterenavond overgebracht naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek, waar een gespecialiseerd brandwondencentrum is. Maar hoe gaan de korpsen om met zo'n verlies? Hoe kunnen ze de draad opnieuw opnemen?

"Zo'n nieuws komt verschrikkelijk aan", zegt Jan Jorissen, zonecommissaris in de naburige zone Noord-Limburg. "Maar er is heel veel aandacht voor de collega's."

"Ons eigen intern netwerk van elkaar helpen is gestructureerd, we hebben een Fire Stress Team." Dat team geeft psychologisch bijstand aan de korpsen. "Dat team gaat de eerste signalen opvangen, gesprekken organiseren en die gaan ook zien wanneer mensen symptomen tonen van bepaalde belastende gevoelens. Dus op dat vlak is er heel veel aandacht binnen de brandweer."

Dat benadrukt ook de burgemeester van Heusden-Zolder, Mario Borremans (G O E D): "Slachtofferbejegening is vanaf het eerste moment ingeschakeld, dus iedereen heeft de kans gekregen om zijn verhaal te brengen en om te zeggen wat hij of zij de komende dagen wil om dit een beetje te verwerken."

Jorissen pleit er ook voor dat er - naast het onderzoek door het parket - een apart onderzoek komt naar de brand an sich. "Het parket doet onderzoek naar de schuldvraag, maar de brandweer heeft meer nood aan een ander onderzoek. De brand is er, dat is het gegeven waar wij van vertrekken. Wij willen weten wat er daarna precies gebeurd is: hoe is die brand ontwikkeld, wat kunnen we leren om in de toekomst sneller en slimmer te anticiperen."

Het parket doet onderzoek naar de schuldvraag, maar de brandweer heeft meer nood aan een ander onderzoek
Jan Jorissen, zonecommissaris Noord-Limburg

Beluister het gesprek met Jan Jorissen in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select