Een deal maken met de fiscus doe je zo!

19 februari 2019
Het op een akkoordje gooien met de fiscus: het klink te mooi om waar te zijn, maar het is mogelijk. En wat nog beter is... het is mogelijk voor iederéén!

Ondernemers, maar ook werknemers, studenten en gepensioneerden kunnen bij de autonome dienst van de FOD Financiën terecht met vragen over hun belastingaangifte op de website www.ruling.be

Avondcursus

Iemand die een avondcursus Engels volgt kan het inschrijvingsgeld voor die cursus bijvoorbeeld inbrengen in zijn of haar belastingen als beroepskost als blijkt dat je toch wel regelmatig de Engelse taal machtig moet zijn voor je job.

Of misschien heb je als hobbyfotograaf of kleine zelfstandige een hond in huis gehaald om je duur werkmateriaal te beschermen. Dan kan je de hond, alle dierenartskosten en het eten voor je hond ook inbrengen als beroepskost.

Positief antwoord

Professor Fiscaal Recht Elly Van de Velde kwam Bij Debecker alles vertellen over de rulingdienst waarvan nog maar weinig mensen iets weten. "Sinds 1 januari 2005 is de rulingdienst van kracht in ons land, maar nog maar weinig mensen hebben weet van de service. Nu worden er zo'n 1.000 beslissingen per jaar afgeleverd, waarvan een vijfde voor particuleren", zegt Van de Velde. 

"Pas op, de rulingdienst is geen gratis adviseur", vervolgt professor Van de Velde. "Het is de bedoeling dat je met concrete vragen stapt naar de dienst. Maar je krijgt vaker een positief antwoord terug dan een negatief, dus het is zeker de moeite om eens na te kijken." 

Bekijk hier de uiteenzetting van de Universiteit van Vlaanderen: