“Een diagnose stellen gebeurt niet volgens strikt rationele lijnen”

16 augustus 2016
“Arts is geen beroep om vrolijk van te worden” vertelde dokter Tom Jacobs gisteren in #weetikveel. “Een arts kan in drie weken meemaken, wat sommigen in hun hele leven niet meemaken”. Toch doet Jacobs zijn job heel graag. Hij heeft dan ook trucjes om te relativeren. En ook straf: hij durft gerust toegeven dat een diagnose stellen niet altijd volgens strikt rationele lijnen gebeurt.

Heerlijk toch, een uur lang op de radio mogen praten over één onderwerp. Vraag maar aan Kobe Ilsen. Hij had gisteren huisarts Tom Jacobs te gast, om hem in te wijden in “Huisarts voor beginners”.

En die huisarts? Die is ook maar een mens natuurlijk. Kwaliteit garanderen, elke keer opnieuw, lukt niet altijd. Meer nog: “een diagnose stellen gebeurt niet altijd volgens strikt rationele lijnen”, zegt Jacobs. Al beseft hij dat een aantal collega’s het moeilijk zal hebben met deze uitspraak.

"Een diagnose is heel afhankelijk van de communicatie met je patiënt", vervolgt hij. "En ook van de observaties van je patiënt."

Zo moet je de tijd hebben om de kwestie te overdenken. En vaak komen mensen met allerlei zaken af terwijl je nog aan het denken bent. Of de telefoon gaat.

Relativeren

Nee, de simpelste job heeft Jacobs niet gekozen. En dan zijn er ook nog de drukke wachtdiensten. Daarom is het zo belangrijk dat een dokter een “firewall” heeft voor zichzelf. Zo heeft Tom Jacobs zelf filosofie gestudeerd, en daar vindt hij een soort relativering in.

Ook intervisie is belangrijk: met collega’s praten.

Of een partner hebben die naar je luistert.

Vaak komen mensen ook met pure miserie bij hem terecht. Relativeren is dan de boodschap. Soms lukt dat. Soms lukt het niet.

 Een arts kan in drie weken meemaken, wat sommigen niet in hun hele leven meemaken.

Beluister hieronder het volledige gesprek: