“Een donkere kant houdt ons niet tegen om te gaan voor het leven”

15 oktober 2015
Radio 2-collega en psychologe Leslie Hodge schreef onlangs het boek "Verborgen Kopzorgen". Daarin zijn openhartige getuigenissen te vinden van bekende mensen over hun diepste psychische problemen. Ook visagiste Sabine Peeters werd geïnterviewd over haar eetstoornissen.

Visagiste Sabine Peeters kampte sinds jonge leeftijd met eetstoornissen. Meer dan 10 jaar worstelde ze met anorexia en boulimie. Dat ging gepaard met depressieve gevoelens en angststoornissen. Maar vandaag de dag kijkt ze er zo positief mogelijk naar terug:

 

Achteraf gezien merk ik dat het mij gemaakt heeft tot wie ik ben: een sterke vrouw die weet wat ze wil en haar eigen mening heeft over dingen.

 

Bijna alle meisjes twijfelen in de puberteit over hoe ze eruit zien. Bij Sabine was het allemaal nog iets heftiger. Ze probeerde controle te krijgen over dingen, en die controle had ze bij het tellen van calorieën. Het werd een houvast. Een kopzorg dus, waar het lichaam slachtoffer van is: "Het is een soort mishandeling van je eigen lichaam. Je gebruikt je lichaam als instrument om psychische problemen te uiten."

Ook al is ze nu aan de beterhand, de gevolgen voor haar lichaam zal ze altijd blijven meedragen. Zo zijn haar maag en darmen voorgoed beschadigd.

Ze besluit met één heel belangrijke boodschap voor de luisteraars: “Bij mij gaat het nu over eetstoornissen. In het boek (Verborgen kopzorgen, nvdr) gaat het over verschillende psychische aandoeningen, maar uiteindelijk hebben we wel één voor één onze dromen kunnen waarmaken.”

 

Een donkere kant houdt ons niet tegen om te gaan voor het leven.

 

Foto © Luaxan