Een Duyster verleden... Ayco viert 20 jaar radio!

1 september 2017
Ayco Duyster, de naam alleen doet meisjesharten sneller slaan en viriele mansmensen trillen op hun benen. En dat al 20 jaar lang! Een kort overzicht van een rijkgevulde carrière.

1997

Een piepjonge Ayco presenteert Metalopolis op Studio Brussel. In die hoedanigheid presenteert ze het afscheidsconcert van Channel Zero in Hof Ter Lo en interviewt ze metalgrootheden zoals Machine Head, Iron Maiden en Sepultura. 

In de zomer van 1997 start Ayco tevens als stem (en later gezicht) van All Areas, de festivalradio. Ze interviewt artiesten die voor sommige stervelingen als goden aanbeden worden. R.E.M., Marilyn Manson, Beck, Metallica, Foo Fighters, Snoop Dogg, The National, Muse en Lenny Kravitz zijn maar enkele van de namen. Tot 2015 zal ze menig rockgod verstommen met haar fluwelen stem.

1999

In 1999 verwordt Metallopolis tot 'De Bom'. Het programma geeft voortaan meer aandacht aan punk en hardcore.

Ayco interviewt R.E.M tijdens Torhout Werchter

2000

In 2000 start op Studio Brussel Radar, een dagelijks muziekmagazine met Ayco als presentatrice. Ayco zal vijf jaar lang de stem zijn van Radar, met live uitzendingen vanuit verschillende muziekclubs in Vlaanderen en vanuit de Alpen tijdens de Snowcase.

In diezelfde periode zal Ayco het muzikale leven van menig jongeling in Vlaanderen definitief en ingrijpend veranderen. In het programma Duyster laat ze het grote publiek elke zondagavond kennismaken met een breed gamma aan genres en groepen, die onder één gemeenschappelijke noemer vallen: weemoedig. Maar eigenlijk wordt 'Duystermuziek' een op zichzelf staand begrip.

Zo lanceerde ze bands als My Morning Jacket, Sigur Ros en Strand of Oaks op de Vlaamse radio. Duyster zal 15 jaar een vaste afspraak zijn op zondagavond.

De allerlaatse Duyster playlist:

2006

Tot 2015 presenteert Ayco Music At Work, eveneens elke weekdag op Studio Brussel. In de zomer van 2015 neemt ze definitief afscheid van Studio Brussel, waarop haar collega's onderstaande compilatie in mekaar steken:

2015

Vanaf september 2015 is Ayco dagelijks te horen op Radio 1. Ze presenteert er het programma Ayco, waarin ze Vlaanderen dagelijks drie uur lang meeneemt op een muzikale trip. 

Sound of Silence playlist