Een échte Rubens?

28 april 2011

Op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht is vorige maand een schilderij van Rubens verkocht dat eind vorig jaar op een veiling in Ukkel als 'Hercule van een onbekende maker uit de 17e eeuw' 9500 euro had opgebracht. Het schilderij werd in Maastricht door de New Yorkse kunsthandelaar Jack Kilgore als 'vroege Rubens' verkocht voor 856.000 euro.

Het schilderij (foto) kreeg de naam 'Keizer Commodus als Herkules' en werd gedateerd tussen 1597 en 1599. Naar verluidt ondersteunden 'meerdere specialisten' Kilgore's claim.

Maar er is dus geen consensus over de echtheid, en ook niet over de kwaliteit van het werk. Maar de meeste Rubenskenners lopen niet zo hoog op met het prille oevre van de meester. Er zijn trouwens nog minstens twee andere Keizer-Commodus-als-Herkulessen in omloop.

Prof. dr. Arnout Balis van de VUB en van het Rubenianum heeft die van 856.000 gezien en beoordeeld. Van hem willen we weten of 856.000 euro veel of weinig geld is voor een prille Rubens. En hoe je met zékerheid kan vaststellen dat het een Rubens betreft als je geen getuige was van de totstandkoming, of als je geen bronnen hebt die dat onweerlegbaar bevestigen.

Lees en beluister ook