“Een ex kan je niet uit je leven schrappen”

18 mei 2017
"Een foto van je ex op de nachtkast naast het bed?"
Je relatie springt af. En dan is het gedaan. Of toch niet? Als vader of moeder van je kinderen blijft je ex sowieso in je leven. En zelfs als er geen gezamenlijke kinderen zijn, heeft je voormalige partner mee bepaald wie je vandaag bent. Dus moet je hem of haar toch een plaats geven in je leven. En dat irriteert dan weer je nieuwe partner. Hoe verzoen je dat? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft enkele tips.

Kinderen of niet, je ex is meer dan een afgesloten hoofdstuk, zegt Rika Ponnet. Hij of zij heeft mee bepaald hoe je persoonlijkheid zich ontwikkeld heeft. En dus draag je hem of haar automatisch voor een stuk mee. Je kan m.a.w. niet plots doen of je ex er nooit geweest is. Een jarenlange band verdwijnt niet zo maar en zal altijd wel een rol blijven spelen.

En dat leidt –begrijpelijkerwijze- soms tot irritatie of jaloezie. Je nieuwe partner kan zich bang of bedreigd voelen. Ook kinderen uit de vorige relatie vormen soms een moeilijk punt. In het slechtste geval mondt dat uit in een concurrentiestrijd. De aandacht die zij krijgen gaat niet naar mij, zo hoor je een nieuwe partner dan wel eens zeggen.

Hoe ga je er dan mee om? Verwijder je alle foto’s van je ex uit je huis? Beperk je het contact? Belangrijk is dat je erover praat met je nieuwe partner, vindt Rika Ponnet. En dat je vooral elkaars motieven en eventuele irritaties begrijpt en erkent. Het heeft weinig zin om eenzijdig ingrepen te eisen of dingen toe te geven. Dat wreekt zich achteraf en zorgt voor een onevenwicht in de verdere relatie.

"Je kan je ook vragen stellen bij mensen die hun ex een te prominente plaats in hun leven blijven geven", zegt Rika Ponnet. “Is het dan wel een afgesloten hoofdstuk? Sommige mensen slagen er niet in om los te laten. Dat een ex jaren nadien nog altijd een huissleutel heeft, is wellicht niet zo gezond. Zeker als die onbeperkt kan binnenvallen en in de kasten snuffelen. Je moet je nieuwe partner ook de kans geven om letterlijk en figuurlijk wat ‘ruimte in te nemen’.”