Een fascist in het verzet

5 juni 2021
De scheldwoorden nazi! en fascist! worden vaak in één adem geroepen, als waren ze synoniemen. Zaterdag zal het in Interne Keuken gaan over fascisten in het verzet tegen de nazi's tijdens de tweede wereldoorlog.

Vincent Stuer was veertien. Het was een vrijdag in mei 1990, hij ging met zijn boezemvriend Peter Van Dorpe langs bij diens grootvader. Donkerblauwe boekentas, herinnert Vincent zich, model Bollie en Billie, overplakt met stickers van de Sex Pistols. Drie dagen later was die grootvader dood.

Van die grootvader van zijn beste vriend, Frantz Van Dorpe, heeft Vincent Stuer nu de biografie geschreven. Burgemeester van Sint-Niklaas, succesvol zakenman, ondervoorzitter van het Vlaams Economisch Verbond. Christendemocraat. Maar voor en tijdens de tweede wereldoorlog: fascist en vooraanstaand lid van het Verdinaso, het Verbond der Dietsche Nationaal Solidaristen.

Het Verdinaso, opgericht door Joris Van Severen in 1931, was anti-democratisch, autoritair, anti-communistisch, anti-kapitalistisch, conservatief en elitair. En niet vies van geweld. Van Severen wordt aan het begin van de oorlog vermoord in Abbeville. Zijn volgelingen maken tijdens de oorlog zeer uiteenlopende keuzes. Sommigen worden radicale collaborateurs, maar Frantz Van Dorpe komt in het verzet terecht.

Een fascinerend leven. Vincent Stuer zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :