Game Of Poems: Een gedicht voor elke aflevering van “Game of Thrones”

29 maart 2019
Dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann hebben samen 67 gedichten geschreven bij de voorbije 7 seizoenen van de tv-reeks "Game of thrones". Over de universele thema's: macht, verraad, familie. Want in de reeks "zitten alle grote verhalen van de wereld".

Liefhebbers van ridders en draken tellen af naar 14 april, naar het laatste seizoen van de met lof en prijzen overladen tv-reeks “Game of thrones”. Drie gerenommeerde Nederlandse dichters komen nu met een heel eigen project: “Game of poems”, een bundel met voor elke voorbije aflevering een gedicht. 67 in totaal. Om je geheugen op te frissen.

“Het idee kwam van Ellen Deckwitz, bij seizoen 5,” vertelt Ingmar Heytze aan VRT NWS. Samen gedichten schrijven had hij al vaker gedaan: “Met een kookwekker en na tien minuten de laptops wisselen.” Nu waren ze met zijn drieën - met Thomas Möhlmann erbij - en verliep het dichten online. Iemand begon, stuurde zijn tekst naar de anderen, die aanpasten "wat ze nog mooier konden maken". Een unieke samenwerking: elk gedicht is dus de collectieve vrucht van drie schrijvers.

“We gingen ermee door tot de seizoenen op waren, en toen zijn we herbegonnen bij het begin.” Het resultaat: de 200 bladzijden dikke bundel “Game of poems” met voor elke aflevering een spitsvondige samenvatting en een nieuw gedicht.

“Als je een gedicht gaat schrijven in opdracht, dan maak je nooit een poëtische samenvatting,” verduidelijkt Ingmar Heytze. “Een gedicht is geschikt voor alles, behalve informatieoverdracht.

Eigenlijk zoek je als dichter het haakje in een aflevering: een beeld, een karakter, een schokkende gebeurtenis – daar zijn er nogal veel van in "Game of thrones". Die laat je op onze wereld botsen en op waar je als dichter mee bezig bent. Hopelijk voeg je als dichter een extra laag toe aan de aflevering. In het allerbeste geval - maar dat weet ik niet zeker - zijn het gedichten die je kan lezen zonder dat je enig idee hebt waar "Game of thrones" over gaat.”

"Game of poems. Gedichten van ijs en vuur" van Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann is uitgegeven bij Prometheus.

Meer op vrtnws.be