"Een gehandicapte die maar geen zorg krijgt? Dan heeft de regering een foute keuze gemaakt"

17 maart 2018
SP.A organiseert vandaag een partijcongres, met als hoofdthema "zorg". "We doen dat omdat we in een zorgcrisis zitten", zegt partijvoorzitter John Crombez. "Zowel in de jeugdzorg als in de gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg zijn er wachtlijsten. Het is een kwestie van keuzes en de huidige regeringen maken de verkeerde keuzes."

SP.A trekt naar het congres met een rechte rug. "We hebben nog nooit zo veel aanwezigen gehad op een congres", aldus Crombez. "We hebben geluisterd naar de militanten en naar mensen buiten de partij."

De focus legt de partij op zorg. De partij heeft berekend dat er 1,1 miljard euro nodig is om de Vlaamse zorg weer helemaal op de rails te krijgen. Op de vraag waar Crombez dat geld wil halen antwoordt hij dat het "een kwestie van keuzes is". "Als iemand z'n hele leven hard gewerkt heeft en geen fatsoenlijk pensioen krijgt, of als een persoon met een zware handicap geen zorg krijgt: dan heeft de regering verkeerde keuzes gemaakt", aldus Crombez.

"De recente hervorming van de erfbelasting (van de Vlaamse regering, red.) kost honderd miljoen euro. Daarmee had je een derde van de gehandicapten die vandaag geen zorg krijgen kunnen helpen."Crombez haalt ook uit naar de geplande aankoop van nieuwe straaljagers van het Belgisch leger. "Als ze daar vijftien miljard euro aan willen uitgeven, maar geen geld hebben om hulpbehoevende mensen te verzorgen. Dan is er een verkeerde keuze gemaakt."

Bron: Vrtnws