Een goddelijke diva uit Mali

19 mei 2017
Oumou Sangaré, Mali, Muziek
Oumou Sangaré heeft een carrière van zo'n dertig jaar op de teller, dus zelfs al vragen we niét naar de exacte leeftijd van de Malinese, toch kunnen we gissen dat de zangeres intussen ruim in de middelbare leeftijd zit.

Op haar achttiende zong ze nog in de straten van Bamako, enkele jaren later had ze een internationaal inslaand succes met haar debuut album Moussoulou (vrouwen). De situatie van vrouwen in Mali en elders in West-Afrika werd een rode draad doorheen een oeuvre dat ook wereldwijd succes kreeg. Ook de kwalijke gevolgen van polygamie, het gearrangeerde huwelijk en vrouwenbesnijdenis werden vaste prik in de songs van Sangaré. Zo verwees de titel van een ander succes album Worotan ('tien kokosnoten') naar de prijs van een vrouw in een gearrangeerd huwelijk. 

Sangaré toerde de hele wereld rond en mocht samenwerken met de allergrootsten in Afrika, Europa en de USA, o.m met Femi Kuti, Baba Maal, en ook Herbie Hancock, Jeff Beck en Alicia Keys.

De laastste jaren bleef het iets stiller op het muziekfront maar Sangaré groeide intussen uit tot een ikoon en een ondernemer met vertakkingen in de auto-industrie en het hotelwezen. En nu is ze terug met een nieuw album Mogoya (People today). In de coulissen van Bozar in Brussel zochten we uit hoe het Afrikaanse intussen vergaat en waar de songs op haar nieuwe album zoal over gaan. 

In juli speelt Sangaré een concert in het kader van Couleur Café aan de Heizel in Brussel

Oumou Sangaré