Een goed examenresultaat? Dat krijg je door weken op voorhand op tijd in je bed te kruipen

4 oktober 2019
"Kruip maar op tijd in je bed, zodat je morgen fris bent voor je examen." Het is de liefkozende raad van mama's en papa's die velen zullen herkennen uit hun studententijd. Maar wat blijkt nu uit een studie? Eén nacht op tijd gaan slapen, beïnvloedt je examenresultaat niet. Weken voorafgaand aan een examen letten op je nachtrust wél.

The Institute of Technology in Massachusetts (VS) heeft onderzoek gedaan naar het effect van een gezond lichaam op een gezonde geest. Met andere woorden: levert sporten ook goede studieresultaten op? Het antwoord op de studie bleek 'neen'. Maar de onderzoekers ontdekten wel iets anders!

De honderd studenten die deelnamen aan het oorspronkelijke onderzoek werden gemonitord door middel van een Fitbit, een smartwatch die je activiteit meet. Een kwart van de deelnemende studenten kreeg daarbovenop ook nog een intensief fitnessprogramma opgelegd. Maar de resultaten van het onderzoek toonden aan dat de hoeveelheid sport die iemand beoefent, geen invloed heeft op diens studieresultaten.

Slapen

Wél kwamen er andere, zeer opvallende resultaten naar voren: de invloed van slaap op studieresultaten.

Niets nieuws, zou u denken, want we zijn opgegroeid met het mantra om de dag voor een examen op tijd te gaan slapen. Maar de dag voor je examen op tijd je bed induiken, is niet genoeg en heeft dan ook geen invloed op je examenresultaat. Wat wél invloed heeft, is de nachtrust die je neemt in de weken voor je examen!

Dé truc

Als je in de weken voorafgaand aan je examen, altijd rond hetzelfde uur gaat slapen én rond hetzelfde uur opstaat, blijkt dat de studieresultaten ten goede te komen. Maar, de studenten in de studie die pas na 2 uur 's nachts gingen slapen, die waren eraan voor de moeite. Al konden zij toch nog acht uur slapen, het zo laat gaan slapen was nefast voor hun resultaten. 

Ga dus op een welbepaald en niet té laat uur slapen, zorg dat je voldoende uren slaapt en kies een welbepaald uur om op te staan. Begin met die gewoonte een paar weken voor je examens beginnen en dan zit je goed!

Lees meer:

Radio 1 Select