“Een goede handdruk maakt de dag lichter!”

23 juni 2016
Ken je dat gevoel: iemand die je de hand schudt, maar dan zo'n slap handje geeft? Volgens Elizabeth Fain (van de WinstonSalem Universiteit, Noord-Carolina) geven we slappere handjes in vergelijking met dertig jaar geleden. Het dagelijks werken met computers en machines heeft onze handdruk blijkbaar verzwakt.

In Hautekiet bracht Herman De Croo een heuse “Ode aan de goede handdruk”. Hij kreeg daarvoor exact één minuut zendtijd:

Een goede handdruk maakt de dag lichter!

Wij Belgen zijn wereldwijd specialisten in handdrukken! Toen de Belgische regering tussen 1940 en 1945 in Londen vertoefde aan het Belgrave Square noemden de Britten dat het “Handshaking Square”. Omdat zij verbouwereerd waren dat Belgen elkaar elke dag met een handdruk begroetten.

Ik geef er misschien wel 50.000 per jaar, als ik de kiescampagnes en de vele bezoeken samentel

Er zijn soms wel wat problemen met die handdruk. Ik ben linkshandig en soms gebruik ik mijn “verkeerde” hand.

Ik weet wel, sommigen verkiezen een korte knuffel, schouderklopje, of het aanraken van een voorarm … dat kan ook wel allemaal maar ik verkies die handdruk!

Opgelet ook voor de “geringde vingers” van de jongedames, want dat kan pijn doen! En het wordt soms ook vermoeiend wanneer je voor de televisie iemands hand minutenlang moet staan schudden.

Het toeval wil dat ik morgen naar Panama vertrek, waar Belgische bedrijven aan de verbreding van het kanaal meewerkten. Ik ga president Obama daar de hand schudden en ik zal laten weten hoe hij het doet.

Maar dé conclusie vandaag is :

De goede handdruk met de goede glimlach, dat maakt de dag lichter.