Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Een gokverslaving is zoals een alcoholprobleem: je blijft er je hele leven tegen vechten"

do 13 sep. - 0:21

Ophef bij sommige treinreizigers toen ze begin deze week plots gokreclame zagen opduiken op de trein. "Dat kan toch niet?" Gokverslaafde in herstel Arne Nilis kwam Bij Debecker vertellen over zijn gevecht tegen de verslaving en pleit voor een algemeen verbod op gokreclame.
Je blijft je leven lang vechten tegen de verslaving.

'Win tot 250.000 euro op de trein'! Zo stond er op een aantal treinen van de NMBS te lezen aan het begin van de week. Na negatieve reacties van reizigers heeft de NMBS besloten om de gokreclame terug te trekken. Volgens Dimitri Temmerman, de woordvoerder van de NMBS, ging het om een proefproject "en gaan ze het niet meer doen". 

"Dom om het niet te doen"

Arne Nilis vertelde Bij Debecker over de verwoestende gevolgen van een gokverslaving. Hij noemt zichzelf 'een gokverslaafde in herstel', want een ex-verslaafde kan je nooit zijn volgens hem. "Een gokverslaving is zoals een alcoholprobleem: je moet er je hele leven tegen blijven vechten." Hij is 27 en richtte naar aanleiding van zijn eigen verslaving de Zelfhulpgroep Gokken Limburg op om gokverslaafden te helpen.

Hij vindt dat alle gokreclame zou moeten verboden worden. "Volgens de reclame zou je bijna dom zijn om eens niet een gokje te wagen. Schaf dat af!" Voor Arne was het niet zozeer te doen om het geld dat hij kon winnen: "Het is de adrenaline die loskomt bij het gokken die zo verslavend is." 

Een gokverslaving is zoals een alcoholprobleem: je blijft er je hele leven tegen vechten.

— Arne Nilis

Isolement

Arne wou niet zeggen hoeveel geld hij verspeeld heeft met gokken, maar zei wel dat zijn verslaving veel gevolgen heeft gehad. "Ik heb ooit gestolen om mijn verslaving te kunnen financieren", zo gaf hij toe. "Ik schaam me daarvoor, maar het is wel gebeurd." Verder zei hij ook dat hij in een isolement terechtkwam door zijn verslaving. "Mijn omgeving zag ook wel dat ik, die altijd wel zin had om af te spreken, plots nooit meer kon afspreken terwijl ik gewoon thuis achter mijn computer zat."

De moeilijkste periode om de verslaving onder controle te houden is volgens Arne tijdens het WK voetbal. "Je wordt constant geconfronteerd met je grote droom, het grote geld winnen, en het is hallucinant welke promoties die bedrijven mogen aanbieden. En dat terwijl niemand lijkt te beseffen hoe gevaarlijk gokken kan zijn."

Overheid speelt belangrijke rol

De overheid speelt een belangrijke rol in hoe er met gokreclame wordt omgegaan. Minister van Justitie Koen Geens liet weten dat we niet mogen vergeten dat de gokindustrie ook een sector is die sterke economische belangen heeft. Hij gaat wel de regels voor gokreclame verstrengen.

Zo zal er geen reclame meer gemaakt worden voor gokken 15 minuten voor en 15 minuten na programm's die zich richten tot kinderen en minderjarigen. Tijdens sportwedstrijden mag er ook geen gokreclame meer gemaakt wordenen voor 20 uur mag er ook geen reclame voor online sportweddenschappen getoond worden. Op dat laatste is een uitzondering: als er een sportwedstrijd wordt uitgezonden, dan mag er wél reclame voor getoond worden.

Geens verstrengt de regels dus wel, maar van afschaffen is vooralsnog geen sprake. Arne Nilis vindt dat wat jammer, want gokreclame normaliseert gokken volgens hem. Hij zou liever zien dat reclame voor gokken wordt verboden, net zoals reclame voor tabak verboden is.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet