Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

"Een granaat in mijn straat gaf aanleiding tot een boek over drugs in Antwerpen"

za 30 mei - 11:33

Teun Voeten schreef over drugs in Antwerpen. De aanleiding voor dat boek is best opvallend: een granaat in zijn straat, op dertig meter van het keukenraam. Hij vertelt erover in 'Interne Keuken'.
Interne keuken over cocaïne in Antwerpen

Voeten legde net de laatste hand aan zijn doctoraat over Mexicaans drugsgeweld toen de granaat in zijn straat ontplofte.  Het was voor hem de aanleiding om aan een nieuw boek te beginnen:  'Drugs. Antwerpen in de greep van Nederlandse syndicaten'.

Teun Voeten is ook de uitvinder van het woord 'yogasnuivers', een term die politicus Bart De Wever vorig jaar in de mond nam. Voeten legt de term uit als "mensen van hogere klasse die fietsen, zo weinig mogelijk vliegen en vaak biologisch eten. Maar dus ook drugs nemen".

Advocaten aan de drugs

Zelf kent Teun Voeten ook verhalen van bekende Nederlanders die drugs gebruiken: "Er is een vrij bekende misdaadverslaggever in Nederland waarover veel verhalen de ronde doen en er zijn zo nog bekende Nederlanders van wie we verhalen kennen", vertelt hij aan Koen en Sven.

Waar Voeten makkelijk contact vond met criminelen, dealers en ex-dealers, was het een ander paar mouwen om consumenten te vinden die wilden praten. Via dealers -die hij overigens voornamelijk in de gevangenis vond en bezocht- zijn er bijvoorbeeld veel advocaten die cocaïne tot zich nemen.

"Veel gebruikers ontkennen hun verantwoordelijkheid", vertelt Voeten in 'Interne Keuken'. "Vorig jaar waren er in Mexico 34.000 druggerelateerde doden en het wordt elk jaar erger. Als er hier geen druggebruik was, dan was er ginder geen handel".

Geld als drijfveer?

Niet enkel geld blijkt een reden om te dealen, ook status is een grote drijfveer: "Elke mens streeft naar status, want hoe hoger je status, hoe meer toegang je hebt tot bijvoorbeeld het andere geslacht".

"Mensen zijn geen speelbal van het noodlot en ze kunnen wel degelijk keuzes maken. Al maken mensen soms de verkeerde keuzes. Soms bepalen de omstandigheden waar je terecht komt: als je vader dealt, dan ga je makkelijker zelf dealen", gaat Voeten verder. 

Verrader of held?

Wat Teun Voeten opmerkt, is dat er in België geen cijfers mogen bijgehouden worden over de activiteiten van mensen en hun etniciteit. Met andere woorden: Voeten denkt dat het vooral mensen met een Marokkaanse achtergrond zijn die meedoen met drugs dealen, maar kan dat niet staven met cijfermateriaal. In Nederland worden zo'n cijfers wél bijgehouden.

Maar Voeten zag regelmatig het verschil: "Een Marokkaanse man die bij de drugsbrigade werkt, werd uitgescholden voor 'verrader' in zijn gemeenschap, terwijl een Turkse politieman met respect wordt behandeld, net omdat hij het tot politieman heeft geschopt". Voeten geeft wel mee op te passen met generalisaties.

Beluister hier het gesprek uit 'Interne Keuken':

 

Lees meer over het boek:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet