"Een groot plezier van moestuinieren is groente uitdelen aan anderen"

25 april 2018
Lies Martens
Lies Martens was jarenlang journaliste bij de VRT en presenteerde onder andere programma's als Ombudsjan en Klant of Koning. In de Bende vertelt ze hoe ze tot rust komt in haar moestuin.

"Elk initiatief waar mensen groenten kweken kan ik alleen maar toejuichen", zegt Lies Martens. Zeker als ze dat met hun handen doen en er zelf van eten. Lies heeft het vaak over de grote zoektocht naar geluk met de mensen die dicht bij haar staan. "Geluk staat vaak centraal aan tijd hebben voor je vrienden, kinderen, hobbies, enzovoort. Maar ook om tot rust te komen." Ze gebruikt het metafoor: “ mindfulness begint met een moestuin.” Het kan een grote of een kleine moestuin zijn of zelfs een paar potten op je terras of op het dak.

Volkstuintjes

Lies werkt al enkele jaren in een moestuin. Ze doet het niet in haar eigen tuin, maar wel in die van de buurvrouw Lucia een paar huizen verder. Lucia is ondertussen een goede vriendin van haar geworden. Haar kinderen waren al enkele jaren het huis uit en haar moestuin was te groot om alleen in te werken. Ze vroeg Lies of ze een stukje grond wou komen bewerken en dat beviel haar enorm.

"Zodra ik in de moestuin ben, valt de hele wereld van mij af en kom ik in een toestand van rust."

Ze doen met z’n tweeën aan volkstuinieren en kijken ook erg competitief naar elkaars groenten. “Je boontjes zijn beter gelukt of mijn courgetten zijn groter.” Lies en haar buurvrouw kiezen heel bewust andere zaden en gewassen zodat ze daarna kunnen delen. “Een groot plezier van moestuinieren is groenten kunnen uitdelen aan andere mensen.” Ze delen ook recepten aan elkaar uit.
Het enige wat Lies voorlopig in haar moestuin heeft staan, is een kropje sla. "We zijn aan de late kant dit jaar." Dit weekend gaat ze beginnen zaaien en planten en over een maand is het de eerste oogst. “Dan kom ik terug met Rucola en prille radijsjes.”