“Een hond die naar links kwispelt betekent iets heel anders dan een hond die naar rechts kwispelt”

4 november 2017
Dat Chris Dusauchoit een band heeft met honden is niet nieuw. En dat hij er veel van af weet ook niet. Die liefde en kennis bundelde hij nu in een eigen boek dat hij ‘Honden zoals ze echt zijn’ noemde. “Als andere honden een hond zien die meer naar links kwispelt gaat zijn hartslag sterk omhoog.”

Allereerst maakt Chris Dusauchoit komaf met de romantische fabel over hoe de hond en de mens met elkaar in aanraking zijn gekomen. Die vertelt namelijk dat de mens ooit een wolvenwelp stal uit een nest en die dan geleidelijk aan domesticeerde.

Ze zijn naar ons toegekomen als vossen dat nu doen in steden

“Onzin”, vindt Dusauchoit. “Dat gaat gepaard met te veel praktische moeilijkheden.” Hij volgt liever de theorie van hondenwetenschapper Raymond Coppinger. “Het is veel waarschijnlijker dat ze naar ons toe zijn gekomen zoals vossen dat nu doen in steden. De minst bange exemplaren kwamen af op onze afvalhopen en deden dus aan zelfdomesticatie.”

De oudste hond is Belgisch

De oudste hondenresten dateren van 36.000 jaar geleden en werden teruggevonden in België. “Dat gebeurde ergens in de jaren 1800 in de provincie Namen, vlakbij het riviertje Samson dan nog. De beenderen bleken niet die van een wolf, maar van een hond te zijn.” Er zijn volgens Dusauchoit zelfs theorieën die beweren dat de domesticatie van de hond door de Homo Sapiens ervoor gezorgd heeft dat de Neanderthaler werd verdreven.

Van wolf naar spelend wezen

Door de domesticatie veranderde de hond ook geleidelijk aan. “Mannetjes en vrouwtjes worden ongeveer even groot, de vruchtbaarheidscyclus verkortte, de pels veranderde van textuur en ze kregen ook een meer krullende staart.”

Verder omschrijft Dusauchoit de hond net als de mens als een Neotenisch wezen. Dat wil zeggen dat ze allebei een verlengde jeugd hebben, spelende wezens zeg maar. Ze blijven een heel leven spelen net als ook dolfijnen en mensapen, een teken dat wijst op intelligentie.

Kwispelen

Als andere honden een hond zien die meer naar links kwispelt, gaat zijn hartslag sterk omhoog

De onderzoeken naar onze favoriete viervoeter zijn legio, zelfs de manier waarop ze kwispelen heeft een betekenis. “Dat heeft met communicatie te maken”, weet Dusauchoit. Een hond die zijn baas ziet, kwispelt meer naar rechts, eentje die een andere hond ziet meer naar links. Als andere honden een hond zien die meer naar links kwispelt gaat zijn hartslag hoger dan wanneer ze een hond zien die naar rechts kwispelt of niet kwispelt.”

Ontspoord

Als je denkt aan een teckel, heb jij bijvoorbeeld al een verlengde koe gezien?

Toch hekelt Dusauchoit ook de manier waarop de mens in de kweekprogramma’s van honden helemaal het noorden is kwijtgeraakt. “De cavalier King Charles-spaniel heeft bijvoorbeeld een voortdurende hoofdpijn omdat zijn hoofdje te klein is gekweekt voor zijn hersenen. Bij geen enkel gedomesticeerd dier is er zo’n grote variatie aan omvang. Als je denkt aan een teckel, heb jij bijvoorbeeld al een verlengde koe gezien?”

Radio 1 Select