Een hondenjaar is dan toch geen 7 mensenjaren

19 november 2019
Aan hoeveel mensenjaren staat één hondenjaar gelijk? Zeven, werd ons altijd verteld, maar dat schijnt niet langer te kloppen. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de verhouding tussen mensen- en hondenjaren toch iets anders in elkaar zit. De wetenschappers van het zogenaamde Dog Aging Project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat honden sneller verouderen tijdens hun eerste levensjaren, dan op latere leeftijd.

“De formule is veel ingewikkelder is dan we dachten. Een hond wordt snel volwassen en gaat sneller een relatief hoge leeftijd bereiken dan de mens, en daarna gaat het verschil afvlakken”, zegt Bart Broeckx, professor diergeneeskunde aan de Universiteit Gent in Nieuwe Feiten.

Een hond die een jaar oud is zal rond de 30 jaar zijn ten opzichte van de mens, terwijl dat dat bij twee jaar maar rond de 40 jaar zal zijn.Het trucje om de leeftijd van je hond maal zeven te doen, om te weten hoe oud hij echt is, houdt dus geen stand.

“De meeste dieren worden heel snel seksueel volwassen, en bij de mens duurt dat heel wat langer. Maar dat is ook logisch aangezien de levensverwachting bij de mens veel hoger is dan bij de meeste dieren”, aldus Broeckx

Bereken de echte leeftijd van je hond

Wie de nieuwe formule toepast moet 16 keer het logaritme van de leeftijd van de hond nemen (het symbool voor logaritme is 'ln' op je rekenmachine) en daarbij 31 jaren tellen.

De formule om van mensenjaren naar hondenjaren te gaan is dus:

16 x ln(leeftijd hond) + 31

Een hond van 1 jaar is 31, een hond van 2 jaar is 40 en ga zo maar door. Een hond van 20, komt weinig voor, maar zou rond de 78 jaar zijn.

Mensen worden steeds ouder, honden ook

“Bovendien worden mensen steeds ouder door de betere gezondheidszorg, dat is bij honden ook zo. We kunnen steeds meer ziektes genezen of stabiliseren”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: