Eén jaar kosteloos betalen: ook voor de kleinste uitgaven halen we nu onze bankkaart boven

9 augustus 2019

Elektronisch betalen heeft het afgelopen jaar een opvallende boost gekregen. Dat is niet toevallig wat precies een jaar geleden werd het handelaars verboden om nog kosten aan te rekenen als hun klanten elektronisch betalen. Vooral voor kleine bedragen halen we nu veel meer dan tevoren onze betaalkaart boven.

Hoewel de meerderheid van alle betalingen in België nog met cash gebeuren, betalen steeds meer Belgen liever elektronisch, met een kaart of een app. Sinds er geen kosten meer mogen worden aangerekend betalen we ook effectief meer elektronisch.

Cijfers voor heel België zijn er niet, maar CCV, een bedrijf dat zowat een kwart van de betaalterminals in winkels beheert, telde het afgelopen jaar 14 procent meer elektronische betalingen. Vooral het aantal betalingen van kleine bedragen, onder de 10 euro, is fors toegenomen: het is maar liefst verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, zegt CCV-COO Tim Meerschaut.

Meerschaut ziet vooral een stijging van elektronische betalingen bij de bakkers en in parkeergarages. Broodjeszaken en krantenwinkels staan dan weer huiverachtig tegen elektronisch betalen, omdat ze vaak te kleine winstmarges hebben om elektronisch betalen rendabel te maken.

Nog geen boetes

Winkeliers of webshops die toch nog kosten aanrekenen voor elektronische betalingen, riskeren volgens de letter van de wet een boete van 200 tot 2.000 euro. Wel mogen de handelaars nog elektronische betalingen weigeren óf pas toestaan vanaf een bepaald minimumbedrag.

In de praktijk werd ervoor gekozen om niet de boeman te spelen en geen boetes uit te schrijven bij kleine handelszaken. In plaats daarvan worden de overtreders eerst geïnformeerd.

Bij de Federale Overheidsdienst Economie zijn het afgelopen jaar 826 meldingen ontvangen van handelaars die zich niet aan de regels zouden houden: 558 in 2018 en dit jaar 268.

Luister naar Johan Bortier van ondernemersorganisatie UNIZO

Bron: vrtnws.be en De ochtend