Een jaar proefdraaien in de abdij van Averbode? "Vis noch vlees"

7 juni 2016
Heb je altijd al gedroomd van het kloosterleven, maar durf je niet zo goed? Dan is een jaar proefdraaien in de abdij van Averbode misschien wel iets voor jou? Pater Christophe Monsieur maakte alvast reclame in Nieuwe Feiten. Maar Klara-collega Mark Janssens heeft enkele bedenkingen.

Vanaf 15 oktober zetten pater Christophe Monsieur en compagnie een jaar lang de poorten van hun abdij open om jonge mensen tussen 18 en 30 de kans te geven om over hun roeping na te denken, en eventueel tot een levenskeuze te komen.

"We richten ons bewust op jongeren die pas afgestudeerd zijn", vertelde hij in Nieuwe Feiten. Kortom: op mensen die nog geen levenskeuze gemaakt hebben.

De bedoeling is niet dat die mensen intreden als novice. Ook jongeren rekruteren is niet de bedoeling, of toch niet in de eerste plaats. Wel wil men mensen een jaar lang de kans geven om stil te staan bij wat ze met hun leven willen doen.

De deelnemers leven een jaar lang in het klooster, en nemen deel aan de gebedsdiensten, groepsactiviteiten en maaltijden. Maar tijdens dat ene jaar in het klooster krijgen ze ook veel kansen: ze kunnen bijvoorbeeld eens mee op pad met een pastoor die zich voor de armen inzet, of op stap met een slotkloostermonnik.

“De deelname is volledig gratis”, besluit pater Christophe. Al wordt er natuurlijk verwacht dat je af en toe ook wat klusjes uitvoert.

Vis noch vlees

Ook Klara-presentator Mark Janssens proefde ooit van het kloosterleven in Averbode, toen hij 35 was. Hij begrijpt dat men dit soort voorstellen wel moet doen om te voorkomen dat abdijen binnen 20 à 30 jaar moeten sluiten. Maar hij is toch wat kritisch:

Dit voorstel vind ik vis noch vlees. Als je voor je 30ste nog niet weet wat je met je leven wilt doen: is de abdij dan wel de juiste plaats?

Mark Janssens

Anderzijds juicht hij het toe dat men afstapt van het traditionele pad dat men eerst novice moet worden. Dat is immers “alles of niks”. Zo was het ook voor Mark een grote stap. Hij nam loopbaanonderbreking, en hield het uiteindelijk maar vier maanden vol.

Ik had het gevoel dat ik mijn geloof meer buiten de muren kon beleven.

Maar voor een 18-jarige zonder levenservaring, ligt zo'n beslissing een pak ingewikkelder natuurlijk.

Mark had wel veel aan de intense gebedsmomenten in de abdij, maar het was vooral het leven met allemaal mannen van verschillende leeftijden dat wat tegenviel. “Je kiest voor een plek, en een beleving, maar niet voor die mensen.”

"Elk uur wordt zinvol ingevuld in de abdij van Averbode", besluit hij. "Dus ook al gaan er maar twee mensen in op de oproep van Averbode, dan is het toch een mooi initiatief .Zolang dit blijft verder bestaan, vind ik het goed"

Meer weten over het initiatief? Kijk eens op www.mijnroeping.net