Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Een keizersnede is dan toch niet zo goed voor je baby

vr 20 sep. - 7:28

Baby's die met een keizersnede ter wereld komen, hebben vaak meer ziekteverwekkende bacteriën in hun darmen dan baby's die via de natuurlijke weg geboren worden. Diezelfde baby's hebben dan ook nog eens minder gezonde bacteriën in hun darmen. Dat is wat een nieuwe, Britse studie aantoont.
Een keizersnede is dan toch niet zo goed voor je baby

In ons land steeg het aantal uitgevoerde keizersnedes van 19,7% in 2008 naar 21,4% in 2016. Meestal gebeurt die keizersnede om een medische reden, maar soms worden keizersnedes ook gewoon uitgevoerd op verzoek van de moeder. Niet alleen in ons land, maar wereldwijd zien we een stijging van het aantal keizersnedes. Zo bevalt 60% van alle vrouwen in Zuid-Amerika met een keizersnede. Maar of die stijging positief is, is nog maar de vraag.

Proces verstoren

Een Britse studie vergeleek poepmonsters van 596 baby’s om te kijken hoe het zat met hun darmflora. 314 baby's werden op natuurlijke wijze geboren, 282 via een keizersnede. De samenstelling werd ook gecontroleerd na 4,7 en 21 dagen en dan nog eens na 9 maanden.

Uit die studie blijkt dat de manier waarop baby's ter wereld komen, bepaalt hoeveel (en welke) bacteriën een pasgeboren baby opneemt. Bij de keizersnedebaby’s werden amper (gezonde) bacteriën gevonden terwijl die bij de helft van de normaal geborenen wel genoeg aanwezig waren. Bij de andere helft had de moeder antibiotica gekregen. En omdat er minder goede bacteriën waren, waren er meer opportunistische, slechtere bacteriën aanwezig. Bij 83% van de keizersnedebaby’s vonden ze die slechtere bacteriën terug. Terwijl dat ook weer bij de helft van de normaalgeborenen het geval was, namelijk de helft die dus antibiotica van de moeder had doorgekregen. Ook het geven van flesvoeding zou de ontwikkeling van darmflora kunnen verstoren.

Resistent

De vele microben in de darmflora zijn van groot belang bij de ontwikkeling van het immuunsysteem en deze studie zou dus kunnen verklaren waarom sommige kinderen een zwakker immuunsysteem hebben dan anderen. Maar, via keizersnede geboren of via de natuurlijke weg, het goede nieuws is dat de darmflora zich normaliseert na 9 maanden.

"De verschillen waren het grootst na 4 dagen, maar waren na 9 maanden terug normaal. Alleen is het nog onduidelijk wat deze andere start betekent voor de kinderen op latere leeftijd", zo zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologieaan de universiteit van Wageningen. 

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet