Een kleine plas met grote gevolgen

18 september 2017
Het is belachelijk dat mannen (’s nachts) overal kunnen plassen, terwijl dat voor vrouwen niet kan. Dat vindt de 23-jarige Geerte Piening. 2,5 jaar geleden kon ze haar plas niet ophouden toen ze 's nachts uit een Amsterdams café stapte. Vandaag stond ze voor de rechter.

Uiteraard mogen mannen ook niet zomaar overal hun gevoeg doen. Maar zij kunnen tenminste gebruik maken van urinoirs. Dat is voor vrouwen niet het geval, dus plaste Geerte in een steegje in de buurt van het Leidseplein, terwijl twee vriendinnen de wacht hielden. Ze wilde eerst nog het café waar ze net geweest was terug binnenstappen, maar daar was men onverbiddelijk: sluitingstijd is sluitingstijd!

Geerte had de pech dat er net enkele agenten passeerden, en ze kreeg een boete van 140 euro aan haar broek (pun intended).

In andere landen is het veel makkelijker om na sluitingstijd een toilet te vinden, zegt correspondent Joris van de Kerkhof in “Nieuwe Feiten”. Denk bijvoorbeeld aan Kiev, of Gent. Maar Amsterdam loopt op dit vlak achter: “Dit is gênant voor een toeristische stad als Amsterdam”. 

In Amsterdam heb je meer dan 35 plekken waar mannen kunnen plassen. Voor vrouwen zouden er maar 2 plekken voorzien zijn.

Net omdat die reden weigert Geerte Piening de boete te betalen. En ze is sowieso van plan om verder te gaan met de zaak: Want wat had ze dan moeten doen?

Een kleine plas met grote gevolgen dus.

UPDATE: Geerte Piening kreeg geen gelijk van de rechter. Die noemde het “geen discriminatie” omdat het wildplasverbod ook voor mannen geldt. Geerte haar boete werd wel verminderd van 140 naar 90 euro.