"Een koe die omvalt is voor de Britten belangrijker dan een Europese beslissing"

4 maart 2016
De Brexit is vandaag de dag hot topic in Groot-Brittannië. Ook voor Ditte Vandevelde, die een aantal maanden in Londen woonde.

Ditte Vandevelde is sinds kort hoofdredacteur bij Dag Allemaal en was dat daarvoor bij Libelle. Lang vóór ze die functies had, was ze voor korte tijd vormgever bij The European, een Britse kwaliteitskrant die de ambitie had om de eerste Europese nationale krant te worden.

De Britten hebben altijd al een rare positie in de EU gehad en dat beeld wordt door eurosceptici als Nigel Farage en sinds kort ook Boris Johnson alleen maar verergerd. Toen ze daar begin jaren 90 woonde, merkte ze dat de mentaliteit van de Engelsen over Europa wel heel bijzonder is.

Ongenuanceerd beeld

De informatie die gedeeld wordt met de Britten is enorm van de pot gerukt, waardoor je actief op zoek moet gaan naar een genuanceerd beeld van de Europese Unie. De enige berichten die doorkomen zijn bijvoorbeeld de beslissing dat eieren niet meer per dozijn, maar per kilo worden verkocht. Die kleine dingetjes geven de Britten een beeld dat de EU een bende is die zich enkel bezig houdt met onnozelheden.

Toen ze bij The European werkte, zag ze onmiddelijk dat het niet zou werken. De krant was een samenwerking tussen Fransen en Britten, twee landen die heel verschillend naar de EU kijken. Daardoor was het vaak heel lang discussiëren welke onderwerpen in de krant kwamen.

Voor de Britten was een koe die omviel belangrijker dan een grote Europese beslissing

Ditte is na een paar maand weggevlucht van die Britse mentaliteit. Jonge mensen die in de media werkten, wisten niets van Europa en hadden geen hoge dunk van de EU. Ze kwam na die perdiode terug naar België om zo bij Humo terecht te komen.

Het volledige gesprek met Ditte kan je hieronder opnieuw beluisteren.

Radio 1 Select