'Een korte popsong schrijven, ik kan dat niet'

28 augustus 2017
Een zondvloed aan topsongs, zo voelt deze plaat. Na de eerste vier singles (die allemaal héél goed scoorden) zijn nu ook de zes andere nummers van A Deeper Understanding uit, de nieuwe plaat van The War on Drugs. Korneel De Clercq kreeg de kans om daar met frontman Adam Granduciel, even flink over door te praten.

Heel straf: de plaat is met 10 nummers nu al een dubbel-LP, want de nummers duren nogal lang ( met Thinking of a Place als uitschieter, over de 11 minuten), dus liet hij zijn oorspronkelijke plan, 17 nummers op één plaat, varen. Hij vind het best moeilijk om het anders te doen.

Soms wil ik echt een popsong schrijven, drie minuten met een leuke beat, maar telkens eindig ik met een donkere song van rond de zes minuten. Ik weet niet hoe het komt.

Op dit moment ligt de War on Drugs één maand helemaal stil, maar dan begint er een flinke tour, waarop Adam wat nieuws zal proberen: hij heeft net een mondharmonicastandaard gekocht, zo'n ding waarbij je meteen denkt: Bob Dylan!

I love playing the harmonica, maar dit is écht een uitdaging, gitaar spelen en mondharmonica tegelijkertijd.

Nog meer referenties aan grote muziekhelden: de titel van de plaat is een verwijzing naar het nummer 'Deeper understanding' van Kate Bush. Tijdens het beluisteren van het nummer kreeg Adam een visioen en moest hij plots het nummer 'Strangest thing' helemaal herschrijven.

 Adam Granduciel vertelt in het interview ook dat hij een echte 'gearfreak' is, thuis heeft hij een gigantische voorraad aan bijzondere muziekinstrumenten liggen. 

Het nummer 'Clean living' heb ik helemaal opgebouwd rond de klank van de VOX Jaguar, een zeldzaam jaren '60 combo-orgeltje.

Luister hier naar het interview.