Een kwart van de Belgen kan geen week op vakantie

16 januari 2017
De Kazoukampen mogen dan wel meteen volzet zijn, toch kan een kwart van de Belgen zich geen vakantie veroorloven. Dat bevestigde een onderzoek van FOD Economie. Een hallucinant hoog aantal. Ruth Joos sprak er over met Marianne Schapmans, de directrice van het Steunpunt Vakantieparticipatie

"Afstand nemen van dagelijkse beslommeringen"

Voor Marianne Schapmans zijn de cijfers niet verwonderend. Zij ziet deze evolutie al een hele tijd met lede ogen aan: "Het is zo al enkele jaren. 20 % van de kinderen groeit ook op in een gezin dat nooit op vakantie kan."

En zo een vakantie hoeft niet per se in het buitenland plaats te vinden. Voor heel veel mensen is zelfs een vakantie binnen België een brug te ver. Nochtans is het erg belangrijk dat mensen op tijd en stond afstand nemen van hun dagelijkse beslommeringen, zodat ze zichzelf en elkaar op een andere manier leren kennen, zegt Schapmans.

'Iedereen verdiend vakantie'

Marianne Schapmans staat aan het hoofd van het netwerk 'Iedereen verdiend vakantie': "Toeristische partners geven vrijwillig een korting, ze verlagen hun prijzen voor mensen die het niet zo breed hebben." Dit initiatief gaat de armoede niet oplossen, zegt Schapmans nog, "Maar het is een moment om te genieten. Het maakt het mogelijk dat mensen 2 à 3 dagen in Vlaanderen op vakantie kunnen gaan." Het netwerk bereikt 150 000 mensen per jaar, mensen kunnen kiezen uit meer dan 600 attracties en logementen. 

Meer te weten komen? Klik hier.

Radio 1 Select