Een leeftijdsgrens voor sociale media: heeft het zin?

17 december 2015
Sociale media heeft een impact op onze privacy. Het Europees Parlement wil daarom een nieuwe privacywet in het leven roepen, die grote aandacht heeft voor sociale media. Eén aspect daarvan: Europa wil jongeren een leeftijdsgrens voor sociale media opleggen.

In De Standaard schreef kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vandaag: "Europees onderzoek toont aan dat jongeren bewust bezig zijn met hun onlinereputatie". Dat gaat over het bewerken van profielfoto's, het blokkeren van mensen in hun netwerken... Maar niet allemaal. Daarnaast maken ze zich weinig zorgen over hoe anderen met hun gegevens omgaan. Daarom: een leeftijdsgrens voor sociale media.

Alle jongeren onder de 16 zouden aan hun ouders toestemming moeten vragen om sociale media te gebruiken. Individuele lidstaten kunnen de leeftijdsgrens wel verlagen.

 

REAGEER

Heeft het nut om een leeftijdsgrens op te leggen? Moeten ouders hun kinderen kunnen verbieden om op sociale media actief te zijn? En is dat mogelijk? Of maken kinderen er dan stiekem gebruik van?