Brandweerduiker Philippe Claes: “Een lichaam vinden went nooit”

7 januari 2020
© Radio 1
In ‘Achter de feiten’ praat Karolien Debecker met mensen die de actualiteit van dichtbij meemaken. Brandweerduiker Philippe Claes bijvoorbeeld. “Een brandweerduiker schakelt zijn emoties uit als hij aan zijn werk begint” vertelt hij. “Maar een lichaam vinden went nooit.”

Na de zoektocht naar Frederik Vanclooster hadden we met zijn allen nog nooit zoveel respect voor duikers. En tegelijkertijd zoveel vragen. Philippe Claes, luitenant bij de brandweer, was er zelf niet bij in Vilvoorde, maar kent de job als geen ander. Al 25 jaar is hij brandweerduiker.

“Het moment waarop je iemand vindt, went nooit. Vinden wat je niet hoopt te vinden is moeilijk” vertelt hij in ‘Achter de feiten’. “De rest is onze job. We zijn er om de mensen te helpen, en dat is de drijfveer van elke brandweerduiker.”

“Je moet afstand nemen”

“Op het moment dat we met iets beginnen, moeten we het emotionele achter ons laten, want je moet je taak zo efficiënt mogelijk uitvoeren” zegt Claes. “Dat kan enkel en alleen als je op een technische wijze te werk gaat. Je moet afstand nemen. Op het moment dat je het slachtoffer vindt, komt dan het emotionele boven. Maar dat is heel kortstondig, want vervolgens moet je weer verder gaan met de procedure, met je job.”

Ondanks de emotionele impact probeert Claes zijn job niet mee naar huis te nemen. Toen hij 20 jaar geleden een collega-duiker verloor, tijdens een duikoefening, was dat niet zo evident. “Wat enorm veel helpt, en dat geldt voor alle brandweerinterventies waar emoties mee gemoeid zijn, is het praten met collega’s. Zo verwerk je dat ook. Maar soms blijft er toch iets steken, en in dit geval is er slachtofferhulp: het Fire Stress Team, oftewel het FIST. Ze zijn ons luisterend oor. Ze proberen los te maken wat er blijven haken is, en verwijzen ons eventueel door.”

Geen held

Claes werkt in weer en wind, op zon- en feestdagen, in moeilijke omstandigheden. Hij zet zijn eigen leven op het spel om anderen te helpen. Toch wil hij absoluut geen held genoemd worden. “Iedereen die een job doet, probeert dat zo goed mogelijk te doen. Iedereen is een held op zijn eigen gebied. Niet enkel de brandweer.”

Beluister het gesprek met Philippe Claes in 'Achter de feiten':

Lees ook: