"Af en toe een lijntje coke kan geen kwaad"

8 november 2018
"Af en toe een lijntje coke snuiven of een pilletje XTC nemen, dat kan niet zoveel kwaad. En mensen die dat doen, die zijn niet allemaal verslaafd of marginaal." Luisteraar Jonas vindt dat er niets mis is met het occasioneel gebruiken van partydrugs. Is die zorgeloosheid terecht?

'Bij Debecker' praatte luisteraar Jonas over zijn recreatief druggebruik. Gemiddeld is dat één keer per maand. Hij gebruikt dan pillen als XTC en MDMA. Hij ziet er geen graten in want zijn gebruik heeft geen invloed op de rest van zijn leven. “Er wordt vaak gedaan alsof mensen die drugs gebruiken in de problemen zitten. Terwijl alleen een heel kleine minderheid ‘verslaafd-verslaafd’ is”. Met andere woorden recreatief druggebruik bestaat en de mensen die het doen zijn geen marginalen.

Uit onderzoek bij mensen die uitgaan blijkt dat 21 procent XTC slikt, 12 procent gebruikt cocaïne, 8 procent neemt speed. Dat is een realiteit meent Tom Evenepoel van de DrugLijn en daar moeten we mee leren omgaan. “Daar willen over praten en de dingen benoemen is iets anders dan het goedkeuren. Ik denk dat we dat heel goed in het achterhoofd moeten houden.”

Evenepoel betreurt dat recreatieve druggebruikers worden gemarginaliseerd, maar pleit toch voor het niet nemen van drugs: "maar voor mensen die toch af en toe willen gebruiken, willen we er wel zijn om hen te informeren en begeleiden."

Er moet een tv-programma komen over drugs, met meer info over de partydrugs die we rondom ons zien
Julie Van den Steen

Met dat standpunt was ook MNM-presentatrice Julie Van den Steen het eens. Zij vertelde dat ze het wel ziet zitten om een Vlaams tv-programma over drugs te maken, omdat ook zij in haar omgeving veel gebruikers van partydrugs ziet en zij die mensen graag wil informeren.

Luisteraar Jean-Paul stond perplex toen hij hoorde zeggen dat af en toe coke snuiven geen kwaad kan. Luister naar zijn ervaring:

Lees ook:

Radio 1 Select