Een loer gedraaid

24 juni 2020
Donald Trump is een flinke loer gedraaid vorige week. De Amerikaanse president zou zijn eerste rally houden in aanloop naar de verkiezingen. In een gigantisch stadion, voor gigantisch veel volk. Eén miljoen gegadigden had zich aangemeld volgens zijn campagneleider. Maar er daagden slechts 6000 mensen op om die eerste rally bij te wonen. En dat zou allemaal de schuld van enkele leperds op TikTok die zich massaal aangemeld hadden maar toch niet kwamen opdagen.

Hoe duikt een sociaal medium als TikTok plots op in dit verhaal en wat is de impact er van? Hoe ging dat precies in zijn werk. Wat zou het effect kunnen zijn op de rest van de campagne van Trump? Vragen voor Thomas De Graeve - journalist bij VRTNieuws - die nog eens op een rij zet wat er precies gebeurd is in Tulsa.

Een popsong componeren om je vijand ongezien voorbij te steken? Dat is de hypothese van de boeiende podcast “The wind of change”, gemaakt door de Amerikaanse onderzoeksjournalist Patrick Keefe. De CIA zou dat nummer van The Scorpions hebben laten componeren om de Sovjet Unie omver te werpen. Wat die hypothese plausibel maakt, is dat het niet de eerste keer zou zijn dat de CIA zo’n strategie bedacht. Max Vrijens heeft het ook over de films “Argo” en “The act of Killing”: producties die opgezet werden met een strategisch doel voor ogen!

In oorlogstijd zijn sabotage, misleiding, en letterlijke ondermijningen schering en inslag. Dave Warnier is militair historicus en docent aan de Koninklijke Militaire Hogeschool en kent daar de spannendste voorbeelden van.

De meest spectaculaire loer die in de geschiedenis gedraaid is? Misschien wel het paard van Troje. Dat houten paard vol soldaten dat de Grieken voor de poorten van Troje achterlieten. Een geschenkje van de goden zogezegd en de Trojanen liepen er met open ogen in. Maar, die truc is in 1590 nog eens dunnetjes overgedaan in Breda! Weliswaar niet met een paard, maar met een turfschip. Het resultaat was hetzelfde: de Spaanse bezetters van de stad lieten zich beetnemen. Ward Bogaert reconstrueert een bepalend moment in de Nederlandse geschiedenis: het turfschip van Breda.

Waarom spreken we eigenlijk van “een loer draaien”? Wat draai je exact wanneer je iemand goed liggen hebt? En waarom draai je het en leg je bijvoorbeeld geen loer? Brecht Devoldere ging op onderzoek en belandde... bij een valkenier!