"Een maagring bij een kind kan enkel als ultieme oplossing"

1 december 2016
Een Nederlandse chirurg pleit er voor om ook bij kinderen met obesitas al een maagring te plaatsen. Want anders dan bij volwassenen, zouden kinderen na verwijdering van de maagring niet opnieuw bijkomen, omdat ze hun eetpatroon beter aangepast hebben. Goed idee? Annemie Peeters vroeg het aan Dokter Inge Gies, endocrynoloog aan de afdeling kindergeneeskunde van het UZ Brussel.

Die groeit daar wel uit...of niet

"Vroeger zei men wel eens dat een kind, dat op 7-jarige leeftijd wat molliger werd, wel zijn groeispurt ging krijgen. Dat zou er wel uit groeien."

Maar in 60 à 70 procent van de gevallen blijven kinderen later ook dik

Dan is er dus extra hulp nodig. Daarvoor bestaat er natuurlijk opvolging door het CLB en eventueel van een (huis)arts. Maar vooralsnog bestaat er geen pilletje om kinderen terug dun te krijgen. "Je kan wel raad geven, maar als je omgeving er niet mee bezig is, is het onmogelijk.", zegt Dokter Inge Gie

"Heel de maatschappij moet veranderen"

Volgens Gies zou heel de maatschappij moeten veranderen. Want het zijn niet alleen mama en papa die de schuldige zijn. Ouders met overgewicht komen zelfs vaker aan de deur van specialisten kloppen: "Omdat zij weten hoe moeilijk het is om wat zwaarder te zijn.", aldus Inge Gies. 

Spijtig genoeg is het vaak al te laat wanneer kinderen overgewicht ontwikkelen. Want eens je een vetcel uitrekt, is het moeilijk om er terug een "slanke" vetcel van te maken. In die optiek is het misschien geen slecht idee om kinderen op achtjarige leeftijd al een maagring te geven?

"Daar is wel degelijk onderzoek naar gedaan. Stel je voor: een kind zit op een feestje, en iedereen eet pannenkoeken. Door de sociale druk zal het blijven eten. Resultaat: ofwel zet de maag terug uit ofwel moet het kind overgeven. En dan krijg je heel veel complicaties."

Liever niet, maar soms moet het

Een ring helpt volgens Gies dus niet. De psychologisch en fysieke druk is gewoon te groot. Voor een kind in de groei is het daarenboven ongezond om opeens 10 kilogram af te vallen. Dat zou nefast zijn voor de botstructuur. "Maar soms is er echt geen andere optie", zegt Gies. "Het is, bij extreme gevallen, beter om het op 15 jaar te doen dan later."