"Een maand zonder alcohol, is dat niet min of meer wat moslims doen tijdens de ramadan?"

1 februari 2017
De start van Tournée Minérale, het initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken, inspireerde filosoof Jean Paul Van Bendegem om het zelf even over een andere boeg te gooien. Zijn suggesties? "Wat zou je ervan denken om een Tournée Apoliticienne in te voeren? Of gewaagder: een Tournée Religieuse!"

Zo, het is gebeurd, zoals Erik Van Looy het zo schitterend weet uit te drukken als een aflevering van De Slimste Mens dan toch verrassend een einde kent: de Tournée Minérale is van start gegaan. Je weet wel, het initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken en het daardoor vrijgekomen geld te schenken aan de bestrijding van kanker. Ik durf vermoeden dat deze uitdaging de mensen een beetje zal verdelen: gaande van de vreugde om het opnieuw invoeren van een vastenperiode tot de ergernis om het weer eens binnendringen van onze privacy. Stel je gerust, beste luisteraar, deze discussie wil ik hier niet beslechten, dat vraagt veel meer tijd en ruimte. Wel wil ik het graag even hebben over het idee van vasten of, ruimer geïnterpreteerd, van even anders doen dan anders. Mag ik twee suggesties voorleggen?

Wat zou je ervan denken om een Tournée Apoliticienne in te voeren? Een maand lang mag geen enkele politicus of -ca leugens vertellen en mogen niet-politici geen onnozele dingen zeggen over politici. Zou dat niet heerlijk zijn? Grootse stilte in de Kamer, in de Senaat wordt er al sowieso gezwegen, dat is gemakkelijk. Niemand die het nog aandurft de mond open te doen. Maar ook wij moeten meedoen. Neen, het zijn niet allemaal zakkenvullers, neen, het zijn niet allemaal incompetente onnozelaars, zulke beweringen moet u maar een maand lang opkroppen. Enfin, grootse stilte alom. Heerlijk!

Maar waarom zouden we daar stoppen? Ziehier mijn meest gewaagde idee: een Tournée Religieuse! Gedurende een maand verandert iedereen van levensbeschouwing, waarom niet? De katholiek wordt moslim, de moslim wordt protestant, de protestant wordt atheïst, de atheïst wordt jood, de jood wordt hindu, enzovoorts. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht, ik zeg het je! Maar is het idee niet schitterend: een maand lang proberen te begrijpen hoe de ander in zijn of haar levensbeschouwing staat, mee te maken hoe anderen op jou reageren en daar hopelijk heel veel uit leren?

En nu ik eraan denk: een maand zonder alcohol, is dat niet min of meer wat moslims doen tijdens de ramadan?
 

Jean Paul Van Bendegem

Radio 1 Select