“Een man schold me van hier tot ginder uit, maar betaalde uiteindelijk wel”

13 december 2016
Journalist Dennis van den Buijs heeft al een veelzijdige professionele carrière achter de rug. Na een eerste job als leerkracht heeft hij een tijdje schulden geïnd voor een incassobureau. “En daar was ik dan vaak een beetje rechter. Ik besliste of dit of dat afbetalingsplan goed was,” aldus de Radio 1-presentator en afgevaardigde voor De Warmste Week.

Van den Buijs zat bij het incassobureau aan het figuurlijke einde van de ketting. “Grote bedrijven schakelden het bureau in om hun schulden te innen, en ik moest dan als brave uitvoerder de mensen opbellen: “Goeiedag, heeft u al een idee of u iets kan afbetalen?”” zegt de presentator.

Talent voor de job

Mensen betalen echter niet graag schulden, zo blijkt. “Een transportbedrijf moest nog tienduizenden euro’s betalen, en die man begon me van hier tot ginder uit te schelden”. Maar van den Buijs had blijkbaar talent voor de job. Want, zo vertelt hij, “de volgende dag stond het geld gewoon op de rekening.”

Ik kon menselijk zijn en het bedrijf tevreden stellen

Een andere keer, toen er een man met een tolk aan zijn bureau stond, werd het contact wel heel persoonlijk. “Daar zit je dan, als jonge snaak tegenover iemand die zich ergens in de problemen heeft gewerkt. Gelukkig was er toen een compromis mogelijk. Ik kon menselijk zijn en het bedrijf tevreden stellen. Maar ik ben blij dat ik journalist ben,” concludeert van den Buijs.