Een mannenkus maakt vrouwen opgewondener

18 augustus 2017
De chemie die ontstaat tussen twee mensen tijdens het kussen is niet enkel figuurlijk. Ook letterlijk worden heel wat chemische processen in gang gezet. Bioloog Dirk Draulans kwam kwam Kobe het één en ander leren over kussen in #weetikveel.

Volgens Dirk Draulans zijn er drie chemische processen die door kussen gestimuleerd worden:

Romantische liefde

Het kussen zelf, hetgeen er in de mond gebeurt, voelt in de meeste gevallen aangenaam aan. Deze handeling stuurt een signiaal naar de hersenen, die dan weer een dopamineachtige circuit activeert. De dopamine zorgt ervoor dat je je goed voelt bij je kuspartner zodat je graag bij die persoon wil zijn.

Knuffelhormoon

Oxytocine, of het knuffelhormoon is het hormoon dat moeders aan baby’s bindt. Het zorgt er ook voor dat je na een orgasme nog even in elkaars armen blijft liggen. Diezelfde oxytocine komt ook vrij bij het kussen. Het zorgt voor een soort vriendschappelijke band.

Seksuele aantrekkingskracht

Tot slot komen er nog hormonen vrij om de seksuele aantrekkingskracht te bevorderen. Zo geven mannen via de tongkus testosteron door aan de vrouw om haar wat opgewondener te maken. Ook het oestrogeen van de vrouw is niet onbelangrijk. Er zijn biologen die menen dat mannen hun tong gebruiken als sensor om de hoeveelheid oestrogeen en dus de vruchtbaarheid van de vrouw te meten.