Een medicijn tegen overgewicht: "15% gewicht verliezen na een jaar is een gamechanger"

15 februari 2021
© Diana Polekhina (Unsplash)
Er is een nieuw medicijn dat de kilo’s doet verdwijnen. Dokter Bart Van der Schueren, specialist obesitas van UZ Leuven - Gasthuisberg nuanceert onmiddellijk: “Het is niet zo nieuw. Het is een bestaand medicijn dat al gebruikt wordt bij diabetes-patiënten."

Het medicijn is een hormoon dat al gebruikt wordt voor Diabetes Type 2. Je wordt behandeld door middel van een wekelijkse injectie. Hierdoor krijg je een meer verzadigd gevoel waardoor je afvalt. Uit een studie bleek dat de deelnemers 15 kilo verloren. De injectie neemt het hongergevoel weg en zorgt ervoor dat het eten langer in de maag blijft.

In een lagere dosis wordt het medicijn gebruikt voor het behandelen van suikerziekte. In een hogere dosis, voor overgewicht en obesitas. “Maar ook mensen met suikerziekte hebben belang aan afvallen.” vertelt Van der Schueren. Type 2 diabetes wordt geassocieerd met overgewicht. En dat gewichtsverlies moet ook behandeld worden. Het kan daarom ook geen kwaad als je geen suikerziekte hebt, om het middel in te spuiten. Het kan de suikerspiegel niet in gevaar brengen. “Het gaat enkel werken bij te hoge suikerspiegels."

Alternatief voor een maagoperatie?

Bij een maagoperatie verlies je ongeveer 30% van je gewicht. “Dus voor mensen met zware vormen van obesitas is dit een goede keuze.” (BMI boven de 35-40). Dit medicijn is voor mensen met een BMI vanaf 27. Bij deze injectiebehandeling ga je 15% van je lichaamsgewicht verliezen. In feite dient deze behandeling voor de minder zware gevallen.

Kostenplaatje

Het behandelen van obesitas met een geneesmiddel is wel een langdurige behandeling. Je doet dit een aantal weken. En dat heeft zijn kostenplaatje. Voor België is die prijs nog niet gekend maar gekeken naar een gelijkaardig product zal die prijs ongeveer 250 euro per maand bedragen. Voorlopig betaalt de overheid dit ook nog niet terug.

Deze behandeling zou blijkbaar wel een economisch voordeel hebben. De kost van overgewicht en obesitas voor de samenleving is ook heel groot. “Het kost geld, maar het voorkomt wel een aantal complicaties van overgewicht.” Het terugbetalen zou een idee zijn. Dokter Van der Schueren denkt wel dat we moeten selecteren in welke populatie we terugbetalen. “Mensen moeten gemotiveerd zijn om iets aan hun levensstijl te veranderen.”

Van der Schueren denkt dat dit het begin is van iets. “15% gewicht verliezen na een jaar is wel een gamechanger." Hij verwacht in de toekomst nog andere geneesmiddelen te krijgen die ons gaan helpen om de obesitasepidemie onder controle te krijgen.

Beluister het gesprek met Bart Van der Schueren in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Lees ook: